Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

Савина Савова запали Свещта на Приятелството

Публикувано на: 11.12.2015 г. | 10:08 ч.

На тържествената церемония за запалване свещите на Ханука, проведена в 134 СОУ „Димчо Дебелянов“ с изучаване на иврит и английски символично беше запалена ханукията от гостите на събитието.

От 6 до 13 декември т.г. еврейската общност отбелязва Ханука – Празника на Светлината, символ на героичната победа на макабейците в борбата им с елините. В продължение на 8 дни във всички синагоги и във всяко еврейско семейство се палят свещите в ритуалния свещник – ханукия. Пали се една основна свещ, наречена шамаша, която заема централно място и пази светостта на ханукията от оскверняване. С шамаша се палят останалите свещи, съответстващи на поредния ден от празника. В чест на празника във всеки еврейски дом се поставя ханукия на прозореца, а на децата се раздават подаръци и лакомства. Така всички евреи по света почитат чудото, случило се през 3597 г. от еврейския календар или 165 - 167 г. пр. н. е.

Основната свещ шамаша беше запалена от главния секретар на ОЕБ „Шалом“ Йосиф Меламед, останалите свещи запалиха: министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, посланикът на Държавата Израел Н. Пр. ИритЛилиан, кметът на район „Възраждане“  Савина Савова, председателят на ОРТ – България  Емил Кало, председателят на  фондация „Роналд С. Лаудер“ Бека Лазарова, директорът на „Американ Джоинт“ – България Юлия Дандолова и директорката на 134 СОУ Пардъмова.  Всяка свещ имаше своето послание. Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова запали свещта на приятелството между София и Йерусалим

Галерия
Още от Новини и съобщения


ЗАПОЧНА ПРЕМАХВАНЕТО НА СУХИ ДЪРВЕТА И КЛОНИ В РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“-СО
С цел превенция на инциденти се извършва и допълнителен оглед на изсъхнали и опасни дървета и клони на територията на район „Възраждане“, които попадат в имоти общинска собственост.
Проект за разглеждане от граждани
 "Организация на движението /включително  и въвеждане на еднопосочно движение/ по улиците заключени между бул. "Ал. Стамболийски", бул. "Константин Величков" и бул. "Инж. Иван Иванов"
КИНО НА ОТКРИТО В ПАРК „ВЪЗРАЖДАНЕ“
На 14 август 2017 г. (понеделник) от 20:45 "Блок игрално кино" на открито ще представи  в парк "Възраждане" игралния филм „Куче“ на режисьора Владимир Петев,  2016  и филма „Урок“ на режисьора Петър Вълчанов и Кристина Грозева, 2014.