Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

Савина Савова запали Свещта на Приятелството

Публикувано на: 11.12.2015 г. | 10:08 ч.

На тържествената церемония за запалване свещите на Ханука, проведена в 134 СОУ „Димчо Дебелянов“ с изучаване на иврит и английски символично беше запалена ханукията от гостите на събитието.

От 6 до 13 декември т.г. еврейската общност отбелязва Ханука – Празника на Светлината, символ на героичната победа на макабейците в борбата им с елините. В продължение на 8 дни във всички синагоги и във всяко еврейско семейство се палят свещите в ритуалния свещник – ханукия. Пали се една основна свещ, наречена шамаша, която заема централно място и пази светостта на ханукията от оскверняване. С шамаша се палят останалите свещи, съответстващи на поредния ден от празника. В чест на празника във всеки еврейски дом се поставя ханукия на прозореца, а на децата се раздават подаръци и лакомства. Така всички евреи по света почитат чудото, случило се през 3597 г. от еврейския календар или 165 - 167 г. пр. н. е.

Основната свещ шамаша беше запалена от главния секретар на ОЕБ „Шалом“ Йосиф Меламед, останалите свещи запалиха: министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, посланикът на Държавата Израел Н. Пр. ИритЛилиан, кметът на район „Възраждане“  Савина Савова, председателят на ОРТ – България  Емил Кало, председателят на  фондация „Роналд С. Лаудер“ Бека Лазарова, директорът на „Американ Джоинт“ – България Юлия Дандолова и директорката на 134 СОУ Пардъмова.  Всяка свещ имаше своето послание. Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова запали свещта на приятелството между София и Йерусалим

Галерия
Още от Новини и съобщения


ЗАКРИТИЯТ БАСЕЙН В ПАРК
Кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на район „Възраждане“ Савина Савова провериха готовността на закрития басейн в парк „Възраждане“ да посрещне първите си посетители.
ПРОЕКТ „ПАТРОНАЖНА ГРИЖА ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА И ЛИЦА С УВРЕЖДАНИЯ – РАЙОН ВЪЗРАЖДАНЕ”
Чрез проекта  се предоставят услуги по домовете, оказване на подкрепа на възрастни хора над 65 години с ограничения или невъзможност за самообслужване;  хора с увреждания;  възрастни в риск – лица в зависимост от грижа, поради увреждане, неподвижност или невъзможност за водене на независим и самостоятелен живот;  поставени под карантина във връзка с COVID-19.
ПОКЛОН ПРЕД БОТЕВ И ГЕРОИТЕ, ЗАГИНАЛИ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ
2 юни Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България