Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

Район „Възраждане”- СО се включи в „Националната седмица на четенето”

Публикувано на: 12.12.2015 г. | 14:05 ч.

Кметът на район „Възраждане”-СО Савина Савова заедно със заместник-кметът на Района Татяна Димитрова, директорът на 136 ОУ „Любен Каравелов” Галина Сахиева, главният експерт от отдел „Образование” на Района Теодора Михайлова и ученици от училището  се включиха в „Маратон по четене”. Участниците в маратона заедно четоха българската народна приказка „Златната ябълка, след което се проведе викторина и състезание за български народни пословици и поговорки, които илюстрират поуките от приказката.

„Маратонът по четене” е част от „Националната седмица на четенето”, която се провежда по инициатива на Министерство на образованието и науката от 7 до 12 декември 2015 г. в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020). Планираните мерки в стратегията имат за цел преодоляването на причините за ниска грамотност с особено внимание към застрашените групи – бедните, при които ниските доходи ограничават възможностите и намаляват мотивацията; билингвите, при които езикът е съществена пречка за придобиване на образование; ромите, при които бедността и езикът увеличават преградите в придобиването на образование. В стратегията се акцентира върху създаването на среда за насърчаване на грамотността, в която специално място се отделя на съвременните информационни средства и на ролята на учителите в нея.

 

В рамките на „Националната седмица на четенето”, район „Възраждане”-СО реализира Програма в учебните и детските заведения на Района с редица инициативи:

 

На 7 декември т.г. в 18 СОУ „Уилям Гладстон“ вицепрезидент Маргарита Попова, заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева и народният представител Мартин Димитров участваха в четене на любими приказки с ученици от първите класове.

 

На 7 и 8 декември 2015 г. в 67 ОУ „Васил Друмев“ ученици от 2 до 4 клас участваха в  състезание по четене в училищната библиотека. Децата от подготвителните класове също бяха гости в библиотеката, където изслушаха с интерес приказките „Косе Босе“ и „Дядовата ръкавичка“ и  направиха рисунки и апликации на героите от приказките.

Галерия
Още от Новини и съобщения


Савина Савова, кмет на район "Възраждане": Да не забравяме да бъдем добри.
В дни на изпитания трябва да изпълним с действия и смисъл думи като СЪПРИЧАСТНОСТ, ПОДКРЕПА И СОЛИДАРНОСТ.
УДЪЛЖАВА СЕ СРОКЪТ НА ВСИЧКИ МЕРКИ СРЕЩУ COVID 19 У НАС
По заповед на здравния министър Кирил Ананиев срокът на всички мерки слежу COVID 19 се удължава до 12 април, включително.
СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА СЪЗДАДЕ ЕДИННА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ПО ВЪПРОСИ ОТ ГРАЖДАНИ ЗА COVID-19
Системата е изградена с безвъзмездното съдействие на софийския офис на SAP България, филиал на световния софтуерен лидер SAP SE у нас.