Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

Район „Възраждане”- СО се включи в „Националната седмица на четенето”

Публикувано на: 12.12.2015 г. | 14:05 ч.

Кметът на район „Възраждане”-СО Савина Савова заедно със заместник-кметът на Района Татяна Димитрова, директорът на 136 ОУ „Любен Каравелов” Галина Сахиева, главният експерт от отдел „Образование” на Района Теодора Михайлова и ученици от училището  се включиха в „Маратон по четене”. Участниците в маратона заедно четоха българската народна приказка „Златната ябълка, след което се проведе викторина и състезание за български народни пословици и поговорки, които илюстрират поуките от приказката.

„Маратонът по четене” е част от „Националната седмица на четенето”, която се провежда по инициатива на Министерство на образованието и науката от 7 до 12 декември 2015 г. в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020). Планираните мерки в стратегията имат за цел преодоляването на причините за ниска грамотност с особено внимание към застрашените групи – бедните, при които ниските доходи ограничават възможностите и намаляват мотивацията; билингвите, при които езикът е съществена пречка за придобиване на образование; ромите, при които бедността и езикът увеличават преградите в придобиването на образование. В стратегията се акцентира върху създаването на среда за насърчаване на грамотността, в която специално място се отделя на съвременните информационни средства и на ролята на учителите в нея.

 

В рамките на „Националната седмица на четенето”, район „Възраждане”-СО реализира Програма в учебните и детските заведения на Района с редица инициативи:

 

На 7 декември т.г. в 18 СОУ „Уилям Гладстон“ вицепрезидент Маргарита Попова, заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева и народният представител Мартин Димитров участваха в четене на любими приказки с ученици от първите класове.

 

На 7 и 8 декември 2015 г. в 67 ОУ „Васил Друмев“ ученици от 2 до 4 клас участваха в  състезание по четене в училищната библиотека. Децата от подготвителните класове също бяха гости в библиотеката, където изслушаха с интерес приказките „Косе Босе“ и „Дядовата ръкавичка“ и  направиха рисунки и апликации на героите от приказките.

Галерия
Още от Новини и съобщения


ЗАПОЧНА ПРЕМАХВАНЕТО НА СУХИ ДЪРВЕТА И КЛОНИ В РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“-СО
С цел превенция на инциденти се извършва и допълнителен оглед на изсъхнали и опасни дървета и клони на територията на район „Възраждане“, които попадат в имоти общинска собственост.
Проект за разглеждане от граждани
 "Организация на движението /включително  и въвеждане на еднопосочно движение/ по улиците заключени между бул. "Ал. Стамболийски", бул. "Константин Величков" и бул. "Инж. Иван Иванов"
КИНО НА ОТКРИТО В ПАРК „ВЪЗРАЖДАНЕ“
На 14 август 2017 г. (понеделник) от 20:45 "Блок игрално кино" на открито ще представи  в парк "Възраждане" игралния филм „Куче“ на режисьора Владимир Петев,  2016  и филма „Урок“ на режисьора Петър Вълчанов и Кристина Грозева, 2014.