Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

„Ненаучените уроци на Холокоста“

Публикувано на: 22.01.2016 г. | 14:57 ч.

Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова, заместник-кметът на район „Възраждане“ Татяна Димитрова и секретарят на район „Възраждане“ Дарина Енева участваха в  дискусия  „Ненаучените уроци на Холокоста“ по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста 27 януари, проведена в зала „Йерусалим“ на Еврейския културен дом в София. Събитието беше организирано от: Организация на евреите в България „Шалом“, Комисия за защита от дискриминация, Регионална организация на евреите „Шалом“ – София, Фондация „Етнопалитра“, Федерация на ционистите в България и Клуб „Маген“.

 

В дискусията участваха: посланикът на Държавата Израел Н.Пр.ИритЛилилан, директорът на Полския културен институт Ярослав Годун, председателят на КЗД доц. д-р Ана Джумалиева, заместник-председателят на КЗД Баки Хюсеинов, кметът на район „Възраждане“ Савина Савова, заместник-кметът на район „Възраждане“ Татяна Димитрова, председателят на  ОЕБ „Шалом“ Максим Бенвенисти, главният секретар на ОЕБ „Шалом“ Йосиф Меламед, проф. Искра Баева от Историческия факултет на  СУ „Св.Климент Охридски“, доц. Румяна Христиди – исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ , Максим Делчев – директор „Образователни програми“ на ОЕБ „Шалом“.

Темите на дискусията бяха:  „Пренаписването на историята в демократизираща се Източна Европа и възраждането на неофашизма и антисемитизма“, представена от проф. Искра Баева, преподавател по  съвременна обща история в Историческия факултетна СУ „Св. Климент Охридски“; „Баналността на злото – съвременни измерения и ненаучени уроци“, представена от Максим Делчев, директор „Образователни програми“ на ОЕБ „Шалом“; "Холокостът в образователната система през социализма и днес - пропуски, интерпретации или ненаучените уроци на историята"- доц. Румяна Христиди, преподавател по съвременна българска история в Историческия факултетна СУ „Св. Климент Охридски“, „Слово на омразата - обществени проявления, наказуемост и превенция“ – доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация и „Ролята на Комисията за защита от дискриминация като независим орган за равенство в третирането“ – г-н Баки Хюсеинов, заместник-председател на Комисията за защита от дискриминация.

Преди началото на дискусията председателят на ОЕБ „Шалом“ Максим Бенвенисти и председателят на Комисията за защита от дискриминация доц. д-р Ана Джумалиева  подписаха Меморандум за сътрудничество за противодействие на проявите на ксенофобия, расизъм, антисемитизъм, омраза и други форми на нетолерантност, слово на омраза и престъпления от омраза, както и превенция на тези прояви.

Галерия
Още от Новини и съобщения


ЗАПОЧНА ПРЕМАХВАНЕТО НА СУХИ ДЪРВЕТА И КЛОНИ В РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“-СО
С цел превенция на инциденти се извършва и допълнителен оглед на изсъхнали и опасни дървета и клони на територията на район „Възраждане“, които попадат в имоти общинска собственост.
Проект за разглеждане от граждани
 "Организация на движението /включително  и въвеждане на еднопосочно движение/ по улиците заключени между бул. "Ал. Стамболийски", бул. "Константин Величков" и бул. "Инж. Иван Иванов"
КИНО НА ОТКРИТО В ПАРК „ВЪЗРАЖДАНЕ“
На 14 август 2017 г. (понеделник) от 20:45 "Блок игрално кино" на открито ще представи  в парк "Възраждане" игралния филм „Куче“ на режисьора Владимир Петев,  2016  и филма „Урок“ на режисьора Петър Вълчанов и Кристина Грозева, 2014.