Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

IN MEMORIAM

Публикувано на: 27.01.2016 г. | 14:25 ч.

Днес отдаваме почит на жертвите на Холокоста и изразява скръбта си от страданието на милионите жертви, загинали в концентрационните лагери по времето на Втората световна война. Отговорността пред бъдещите поколения ни задължава да помним, за да не се повтори никога вече!

27 януари е Международният възпоменателен ден на Холокоста, обявен на  1 ноември 2005 г. с резолюция на Общото събрание на ООН . Резолюцията призовава всеки член на организацията да почита паметта на жертвите на Холокоста и да окуражава развитието на образователни програми за историята, за да се предотвратят бъдещи прояви на геноцид.

Нека не забравяме и посланието на носителят на Нобеловата награда за мир – писателят Ели Визел, единственият оцелял от семейството си в Бухенвалд:

“Защото ако забравим, значи сме виновни, значи сме съучастници. Заклех се да не мълча, когато човешки същества са подложени на страдание и унижение. Трябва да взимаме страна. Ако останем неутрални помагаме на потисниците, а не на жертвите. Когато е застрашен човешкият живот, когато се потъпква човешкото достойнство, националните граници и националните чувства губят смисъл. Когато в някоя страна мъже и жени биват преследвани заради своята раса, религия или убеждения, тази страна трябва веднага да се превърне в центъра на вселената.” (Осло, 10 декември 1986 г.).

Холокостът е най-сатанинското явление на 20 век. Но имаше и такива, които надигаха глас против провеждането на това целенасочено избиване на хора. Пример за това, беше България – българският народ прояви смелост и хуманност.

Днес свеждаме глава пред жертвите на Холокоста. Паметта на загиналите ни задължава да отправим морално послание за толерантност, мир и отговорност, за разбирателство, състрадание и човещина. 

Още от Новини и съобщения


Савина Савова, кмет на район "Възраждане": Да не забравяме да бъдем добри.
В дни на изпитания трябва да изпълним с действия и смисъл думи като СЪПРИЧАСТНОСТ, ПОДКРЕПА И СОЛИДАРНОСТ.
УДЪЛЖАВА СЕ СРОКЪТ НА ВСИЧКИ МЕРКИ СРЕЩУ COVID 19 У НАС
По заповед на здравния министър Кирил Ананиев срокът на всички мерки слежу COVID 19 се удължава до 12 април, включително.
СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА СЪЗДАДЕ ЕДИННА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ПО ВЪПРОСИ ОТ ГРАЖДАНИ ЗА COVID-19
Системата е изградена с безвъзмездното съдействие на софийския офис на SAP България, филиал на световния софтуерен лидер SAP SE у нас.