Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

IN MEMORIAM

Публикувано на: 27.01.2016 г. | 14:25 ч.

Днес отдаваме почит на жертвите на Холокоста и изразява скръбта си от страданието на милионите жертви, загинали в концентрационните лагери по времето на Втората световна война. Отговорността пред бъдещите поколения ни задължава да помним, за да не се повтори никога вече!

27 януари е Международният възпоменателен ден на Холокоста, обявен на  1 ноември 2005 г. с резолюция на Общото събрание на ООН . Резолюцията призовава всеки член на организацията да почита паметта на жертвите на Холокоста и да окуражава развитието на образователни програми за историята, за да се предотвратят бъдещи прояви на геноцид.

Нека не забравяме и посланието на носителят на Нобеловата награда за мир – писателят Ели Визел, единственият оцелял от семейството си в Бухенвалд:

“Защото ако забравим, значи сме виновни, значи сме съучастници. Заклех се да не мълча, когато човешки същества са подложени на страдание и унижение. Трябва да взимаме страна. Ако останем неутрални помагаме на потисниците, а не на жертвите. Когато е застрашен човешкият живот, когато се потъпква човешкото достойнство, националните граници и националните чувства губят смисъл. Когато в някоя страна мъже и жени биват преследвани заради своята раса, религия или убеждения, тази страна трябва веднага да се превърне в центъра на вселената.” (Осло, 10 декември 1986 г.).

Холокостът е най-сатанинското явление на 20 век. Но имаше и такива, които надигаха глас против провеждането на това целенасочено избиване на хора. Пример за това, беше България – българският народ прояви смелост и хуманност.

Днес свеждаме глава пред жертвите на Холокоста. Паметта на загиналите ни задължава да отправим морално послание за толерантност, мир и отговорност, за разбирателство, състрадание и човещина. 

Още от Новини и съобщения


ЗАПОЧНА ПРЕМАХВАНЕТО НА СУХИ ДЪРВЕТА И КЛОНИ В РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“-СО
С цел превенция на инциденти се извършва и допълнителен оглед на изсъхнали и опасни дървета и клони на територията на район „Възраждане“, които попадат в имоти общинска собственост.
Проект за разглеждане от граждани
 "Организация на движението /включително  и въвеждане на еднопосочно движение/ по улиците заключени между бул. "Ал. Стамболийски", бул. "Константин Величков" и бул. "Инж. Иван Иванов"
КИНО НА ОТКРИТО В ПАРК „ВЪЗРАЖДАНЕ“
На 14 август 2017 г. (понеделник) от 20:45 "Блок игрално кино" на открито ще представи  в парк "Възраждане" игралния филм „Куче“ на режисьора Владимир Петев,  2016  и филма „Урок“ на режисьора Петър Вълчанов и Кристина Грозева, 2014.