Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

10 МАРТ – ДЕН НА СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ И ПОЧИТ КЪМ ЖЕРТВИТЕ НА ХОЛОКОСТА

Публикувано на: 11.03.2016 г. | 16:49 ч.

Заместник-председателят на 43-то НС Димитър Главчев, заместник-кмета на СО д-р Тодор Чобанов, кметът на район „Възраждане“ Савина Савова,  народни представители,  посланици и представители на дипломатически мисии, представители на държавни институции и неправителствени организации и много граждани, потомци на спасители и спасени участваха в церемонията за отбелязване  на 73-та годишнина от спасението на българските евреи  и почитане паметта на  жертвите на Холокоста пред паметника на Димитър Пешев в София.

«Позволете ми да изразядълбокото си преклонение пред паметта на жертвите на Холокоста и пред куража и човечността на българите, защитили преди 73 годинисвоитесънародници от еврейскипроизход. Високо ценя вашия принос за съхраняването на тази значима част от историческата ни памет, превърнала се в ярък пример за хуманизма на българския народ. Спасяването на българските евреи е достоен акт на българското общество, което по категоричен начин показа своятатолерантност и решимост да застане на страната на живота и защитата на човешките права. Тазиисторическапостъпка е повод за гордост, но същотака и силен мотив да останем верни на разбирането си за непримиримосткъмксенофобията, религиозните и етническипредразсъдъци.Бих искал да изразяувереността си, че демократичният свят не би допусналтази трагична страница от историята да се повтори никога и под никаква форма» се казва в адреса на министър-председателя Бойко Борисов до председателят на ОЕБ „Шалом“МаксимБенвенисти, организаторите и участниците във възпоменателната церемония.

В словото си заместник-председателят  на българския Парламент Димитър Главчев, каза:„Днес, когато Европа и светът са разтърсвани от множество атаки, в които загиват невинни жертви, нека си припомним тези моменти от историята и да направим така, че да не се повтарят. Но нека помним и доброто, което се е случило.Нека не забравяме, че това е една от най-ярките страници в нашата съвременна история – спасяването на българските евреи. Това, което направи българският народ тогава, е един открит урок по достойнство, хуманизъм и добродетелност. Това е акт на съпричастност и сила, пример, който само можем да уважаваме и да се учим. Това е момент от нашата история, който ни показва, че когато имаме обща кауза можем да сме обединени и решителни.  Нека си припомним, че в акцията по спасяването на българските евреи се включват представители на всички слоеве от тогавашното общество.  Българите казват своето категорично „Не“ на депортирането на своите сънародници и показват ясно какво означават думите толерантност и воля. Българските евреи не отпътуваха към лагерите на смъртта, в България не загина нито един от общо 50 – хилядната еврейска общност. Дано се учим от подвига и делото на нашите сънародници и в днешно време“.

В емоционалното си слово заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов напомни ролята на Димитър Пешев и на всички, спасители на българските евреи и призова да помним жертвите на Холокоста, за да не се повтаря никога повече.

Галерия
Още от Новини и съобщения


ВАЖНО!ЗА РОДИТЕЛИТЕ НА БЪДЕЩИТЕ ПЪРВОКЛАСНИЦИ!
Справките за настоящ и постоянен адрес,  за семейно положение, съпруг/съпруга/ и деца ще се извършват СЛУЖЕБНО.
ЗАПОЧНА МИЕНЕТО НА УЛИЦИТЕ С ВОДА И ДЕЗИНФЕКТАНТ В РАЙОН "ВЪЗРАЖДАНЕ"
От  6 април започна миене на улиците в район "Възраждане" с вода и дезинфектант. Продължава дезинфекцията на спирки, подлези, контейнери за битови отпадъци и кошчета за боклук.
80 СОЦИАЛНО СЛАБИ ХОРА ОТ РАЙОН "ВЪЗРАЖДАНЕ" ПОЛУЧАВАТ ТОПЪЛ ОБЯД ВКЪЩИ
Проектът „Топъл обяд“ в район „Възраждане“ се реализира без прекъсване от юли 2013 година. От началото наизвънредното положение, нуждаещите се получават топлата храна вкъщи.
РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“ СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ИНИЦИАТИВАТА НА КМЕТА НА СОФИЯ ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА В ПОДКРЕПА НА САМОТНИ ВЪЗРАСТНИ ХОРА
Кметът на район "Възраждане" Савина Савова, заедно с доброволци от района, посети възрастни хора в домовете им и им достави храна.