Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

ПРЕЗИДЕНТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И УКРАЙНА ОТКРИХА ПАМЕТНИК НА ТАРАС ШЕВЧЕНКО В РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“ В СОФИЯ

Публикувано на: 01.07.2016 г. | 12:57 ч.

Президентът на Украйна  Петро Порошенко, заедно с  президента на България Росен Плевнелиев участва в церемония по откриването на паметника на големия украински поет, писател и общественик Тарас Шевченко  на площад „Възраждане“ в София.

На церемонията присъстваха президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов, заместник-председателят на 43-то НС Димитър Главчев, заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов, заместник-кметът на София Дончо Барбалов, кметът на район „Възраждане“-СО Савина Савова, заместник-кметовете на район „Възраждане“ Татяна Димитрова и арх. Николай Диков, народни представители, представители на дипломатическия корпус и на украинската диаспора в България.


„Тарас Шевченко е символ на днешна независима Украйна. Делото и съдбата на Шевченко са потвърждение и на общата историческа съдба на българския и на украинския народи“, каза Росен Плевнелиев в тържественото си слово.
В словото си държавният глава сравни делото на патриарха на българската литература Иван Вазов с това на Тарас Шевченко. И двамата са живели във време, родило стихосбирки като „Кобзар“ и „Епопея на забравените“, посочи президентът Плевнелиев. По думите на държавния глава, „наследството на Шевченко доказва нестихващия порив на украинския народ към правото да живее и да работи в независима, етническа пъстра, но единна Украйна. Порив на народ, достоен и днес за свободата си и за правото си на самоопределение, което е отстоявал и народният поет и художник Тарас Шевченко“, каза още президентът Росен Плевнелиев.

Украинският президент Петро Порошенко изрази признателност за осъществяването на проекта на художествената композиция на Тарас Шевченко в българската столица. „Отдаваме почит на великия син на украинския народ. За всеки украинец Тарас Шевченко е духовен ориентир на нацията и неразделна част от нейното съзнание“, каза президентът Порошенко, според когото „монументът въплъщава образа на Украйна – млада и енергична, която днес върви по пътя на Европа. Символично е също така, че паметникът на украинския национален герой е издигнат в непосредствена близост до монумента на българския поет и революционер Христо Ботев – две ярки фигури за нашите приятелски страни, които издигнаха храм на духовността, от който черпят надежда милиони украинци и българи, избрали и извоювали свободата и независимостта на своите страни“, допълни президентът Петро Порошенко.

 

Галерия
Още от Новини и съобщения


ЗАПОЧНА ПРЕМАХВАНЕТО НА СУХИ ДЪРВЕТА И КЛОНИ В РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“-СО
С цел превенция на инциденти се извършва и допълнителен оглед на изсъхнали и опасни дървета и клони на територията на район „Възраждане“, които попадат в имоти общинска собственост.
Проект за разглеждане от граждани
 "Организация на движението /включително  и въвеждане на еднопосочно движение/ по улиците заключени между бул. "Ал. Стамболийски", бул. "Константин Величков" и бул. "Инж. Иван Иванов"
КИНО НА ОТКРИТО В ПАРК „ВЪЗРАЖДАНЕ“
На 14 август 2017 г. (понеделник) от 20:45 "Блок игрално кино" на открито ще представи  в парк "Възраждане" игралния филм „Куче“ на режисьора Владимир Петев,  2016  и филма „Урок“ на режисьора Петър Вълчанов и Кристина Грозева, 2014.