Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

ПРЕЗИДЕНТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И УКРАЙНА ОТКРИХА ПАМЕТНИК НА ТАРАС ШЕВЧЕНКО В РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“ В СОФИЯ

Публикувано на: 01.07.2016 г. | 12:57 ч.

Президентът на Украйна  Петро Порошенко, заедно с  президента на България Росен Плевнелиев участва в церемония по откриването на паметника на големия украински поет, писател и общественик Тарас Шевченко  на площад „Възраждане“ в София.

На церемонията присъстваха президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов, заместник-председателят на 43-то НС Димитър Главчев, заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов, заместник-кметът на София Дончо Барбалов, кметът на район „Възраждане“-СО Савина Савова, заместник-кметовете на район „Възраждане“ Татяна Димитрова и арх. Николай Диков, народни представители, представители на дипломатическия корпус и на украинската диаспора в България.


„Тарас Шевченко е символ на днешна независима Украйна. Делото и съдбата на Шевченко са потвърждение и на общата историческа съдба на българския и на украинския народи“, каза Росен Плевнелиев в тържественото си слово.
В словото си държавният глава сравни делото на патриарха на българската литература Иван Вазов с това на Тарас Шевченко. И двамата са живели във време, родило стихосбирки като „Кобзар“ и „Епопея на забравените“, посочи президентът Плевнелиев. По думите на държавния глава, „наследството на Шевченко доказва нестихващия порив на украинския народ към правото да живее и да работи в независима, етническа пъстра, но единна Украйна. Порив на народ, достоен и днес за свободата си и за правото си на самоопределение, което е отстоявал и народният поет и художник Тарас Шевченко“, каза още президентът Росен Плевнелиев.

Украинският президент Петро Порошенко изрази признателност за осъществяването на проекта на художествената композиция на Тарас Шевченко в българската столица. „Отдаваме почит на великия син на украинския народ. За всеки украинец Тарас Шевченко е духовен ориентир на нацията и неразделна част от нейното съзнание“, каза президентът Порошенко, според когото „монументът въплъщава образа на Украйна – млада и енергична, която днес върви по пътя на Европа. Символично е също така, че паметникът на украинския национален герой е издигнат в непосредствена близост до монумента на българския поет и революционер Христо Ботев – две ярки фигури за нашите приятелски страни, които издигнаха храм на духовността, от който черпят надежда милиони украинци и българи, избрали и извоювали свободата и независимостта на своите страни“, допълни президентът Петро Порошенко.

 

Галерия
Още от Новини и съобщения


ВАЖНО!ЗА РОДИТЕЛИТЕ НА БЪДЕЩИТЕ ПЪРВОКЛАСНИЦИ!
Справките за настоящ и постоянен адрес,  за семейно положение, съпруг/съпруга/ и деца ще се извършват СЛУЖЕБНО.
ЗАПОЧНА МИЕНЕТО НА УЛИЦИТЕ С ВОДА И ДЕЗИНФЕКТАНТ В РАЙОН "ВЪЗРАЖДАНЕ"
От  6 април започна миене на улиците в район "Възраждане" с вода и дезинфектант. Продължава дезинфекцията на спирки, подлези, контейнери за битови отпадъци и кошчета за боклук.
80 СОЦИАЛНО СЛАБИ ХОРА ОТ РАЙОН "ВЪЗРАЖДАНЕ" ПОЛУЧАВАТ ТОПЪЛ ОБЯД ВКЪЩИ
Проектът „Топъл обяд“ в район „Възраждане“ се реализира без прекъсване от юли 2013 година. От началото наизвънредното положение, нуждаещите се получават топлата храна вкъщи.
РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“ СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ИНИЦИАТИВАТА НА КМЕТА НА СОФИЯ ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА В ПОДКРЕПА НА САМОТНИ ВЪЗРАСТНИ ХОРА
Кметът на район "Възраждане" Савина Савова, заедно с доброволци от района, посети възрастни хора в домовете им и им достави храна.