Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА: УСИЛЕНО ПРОДЪЛЖАВА МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ

Публикувано на: 13.10.2016 г. | 16:48 ч.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, заместник-кмета на Столична община Дончо Барбалов, кметът на район „Възраждане“-СО Савина Савова, заместник-кметовете на район „Възраждане“-СО арх. Николай Диков и Татяна Димитрова, общинските съветници от ГЕРБ Екатерина Йорданова, председател на Постоянната комисия по транспорт и туризъм към СОС и Борислав Борисов, член на ПК по транспорт и туризъм към СОС, д-р Веселин Милев, председател на ПК по здравеопазване и социална политика към СОС Християн Петров, изпълнителен директор на „Център за градска мобилност“ ЕАД, Евгений Ганчев, изпълнителен директор на „Електротранспорт“ ЕАД, присъстваха на представянето на  новите трамвай, които от днес се движат по линия номер едно.

Пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова показа трамваите и посочи, че усилено продължава модернизацията на градския транспорт. Тя припомни, че преди две години бяха пуснати в движение 20 нови трамвая по линия номер 7, 5 км от трасето по бул. "България" беше реконструирано със средства по ОП "Регионално развитие".
Трамваите са общо пет, те са нископодови, с видеонаблюдение, благодарение на което ватманът може да наблюдава не само салона, но и външната част на трамвая. Той разполага с паникбутон, чрез който може да сигнализира при проблем. Петте трамвая са закупени със средства на Столична община, осигурени със заем на Европейската инвестиционна банка за общо около 17 млн. лв.

„След като подменихме около 90 процента от тролеите и над половината от автобусите в София, продължаваме с подмяната на трамваите“, отбеляза столичният кмет. Тя подчерта, че трамваите са най-скъпите средства на градския транспорт след мотрисите на метрото. Средната цена в Европа на един трамвай е около 2 млн. евро. За тези трамваи постигнатата цена е около 1,6 млн. лв., съобщи кметът.

В София има 20 реновирани трамвая от Прага, 15 от тях вече се движат по линия номер 22. Предстои скоро да бъдат пуснати и останалите пет трамвая. През следващата година ще пристигнат трамваите от Базел, осигурени като грант от швейцарското правителство. Фандъкова подчерта, че вече има осигурени средства по ОП "Региони в растеж" за доставка на още нови трамваи. През следващия месец очаквам да започне процедурата за избор на изпълнител за 13 нови трамвая, които ще заменят старите по линия номер 5. Предстои и откриване на процедура за цялостна реконструкция на трамвайната линия по бул. "Цар Борис Трети" и ул. "Алабин" до Съдебната палта.

Галерия
Още от Новини и съобщения


ЗАКРИТИЯТ БАСЕЙН В ПАРК
Кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на район „Възраждане“ Савина Савова провериха готовността на закрития басейн в парк „Възраждане“ да посрещне първите си посетители.
ПРОЕКТ „ПАТРОНАЖНА ГРИЖА ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА И ЛИЦА С УВРЕЖДАНИЯ – РАЙОН ВЪЗРАЖДАНЕ”
Чрез проекта  се предоставят услуги по домовете, оказване на подкрепа на възрастни хора над 65 години с ограничения или невъзможност за самообслужване;  хора с увреждания;  възрастни в риск – лица в зависимост от грижа, поради увреждане, неподвижност или невъзможност за водене на независим и самостоятелен живот;  поставени под карантина във връзка с COVID-19.
ПОКЛОН ПРЕД БОТЕВ И ГЕРОИТЕ, ЗАГИНАЛИ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ
2 юни Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България