Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

ТОДОР ЧОБАНОВ, ЗАМ.-КМЕТ НА СО: В ПРОСТРАНСТВОТО ОКОЛО ЗАПАДНАТА ПОРТА ГОСТИТЕ И ЖИТЕЛИТЕ НА СОФИЯ ЩЕ МОГАТ ДА СЕ НАСЛАЖДАВАТ И НА ПРИРОДА, И НА КУЛТУРА

Публикувано на: 11.11.2016 г. | 15:25 ч.

ТОДОР ЧОБАНОВ, ЗАМ.-КМЕТ НА СО: В ПРОСТРАНСТВОТО ОКОЛО ЗАПАДНАТА ПОРТА ГОСТИТЕ И ЖИТЕЛИТЕ НА СОФИЯ ЩЕ МОГАТ ДА СЕ НАСЛАЖДАВАТ И НА ПРИРОДА, И НА КУЛТУРА

Източник - Агенция "Фокус"

Искаме гостите на града и най-вече жителите да могат да идват тук и да се наслаждават от една страна на природата, от друга страна на културата. Всички заедно да оценяваме това, което вековете са ни оставили като наследство. Това каза заместник-кметът на София Тодор Чобанов по време на проверка на реставрационните дейности на Западната порта на Сердика. „В обекта се съчетава нашата философия за обединяване на различни ценности. От една страна парково пространство, тепърва започват усилията по неговото озеленяване. Имаме и експонирани културни ценности. Това, което е ново и интересно е, че на това място ще правим културни събития“, заяви той. „Обектът е важен, защото тук край градските стени са минавали всички важни пътници, търговци. Това е бил така наречения „виа диагоналис“ в един от неговите участъци- Западната порта на града, гледаща към централните части на Римската империя“, обясни зам.-кметът. „Има масивни крепостни стени, това, което се вижда най-добре е от времето на Юстиниан Велики, който е изградил тези стени и е разширил старата крепостна система. Имаме запазен участък от главния път на града“, уточни Тодор Чобанов. „По улица „Вашингтон“ имаме 30-метрова базиликална сграда. Ще спорим с колегите какво е нейното предназначение. Почти сигурно става въпрос за представителна базилика, вероятно построена по времето на император Константин Велики“, посочи зам.-кметът. По думите му за този император един от известните римски автори пише, че често е казвал: „Сердика е моят Рим“.

Галерия
Още от Новини и съобщения


ЗАКРИТИЯТ БАСЕЙН В ПАРК
Кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на район „Възраждане“ Савина Савова провериха готовността на закрития басейн в парк „Възраждане“ да посрещне първите си посетители.
ПРОЕКТ „ПАТРОНАЖНА ГРИЖА ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА И ЛИЦА С УВРЕЖДАНИЯ – РАЙОН ВЪЗРАЖДАНЕ”
Чрез проекта  се предоставят услуги по домовете, оказване на подкрепа на възрастни хора над 65 години с ограничения или невъзможност за самообслужване;  хора с увреждания;  възрастни в риск – лица в зависимост от грижа, поради увреждане, неподвижност или невъзможност за водене на независим и самостоятелен живот;  поставени под карантина във връзка с COVID-19.
ПОКЛОН ПРЕД БОТЕВ И ГЕРОИТЕ, ЗАГИНАЛИ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ
2 юни Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България