Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

„Аржентинските уроци на историята и днешните предизвикателства“

Публикувано на: 18.11.2016 г. | 11:34 ч.

„Аржентинските уроци на историята и днешните предизвикателства“ беше темата на дискусия, която събра Н.Пр. Гийермо Салвадор Асрак, посланик на Аржентина, Савина Савова, кметът на район „Възраждане“, Татяна Димитрова заместник-кмет на район „Възраждане“, д-р Атанаска Рейха, директор на 30 СУ „Братя миладинови“, преподаватели и ученици от 30 СУ.

Учениците бяха подготвили интересни презентации за историята, културата,  образованието и българската общност в Аржентина.

Изключителен интерес предизвикаха коментарите и разказът на посланика на Аржентина Н.Пр. Гийермо Арсак  за историята и съвременното й развитие. „Всички ние сме изключително горди с нашето образование, независимо в какво училище сме учили, защото един от основните приоритети на държавата ни е образованието. Нашата държава е млада – тази година отбелязваме 200-годишнината от създаването й, но още от първите години образованието е това, което обединява нацията ни, създадена от имигранти,  които носят своята култура и традиции“, каза посланикът на Аржентина и поздрави учениците за професионално направените презентации. Посланикът отговори и на лични въпроси за своите предци: „Аз съм типичен аржентинец – във вените ми тече испанска, италианска, френска и немска кръв,  горд съм със своите предци“.  

Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова благодари за възможността да присъства на форума, който дава възможност на учениците освен, да изучават испански език, да обогатяват своята култура и познания, но имат възможност  и да се запознаят с историята на испаноговорящите страни, сред които е и Аржентина, която отбелязва най-продължителния подем в своята 200-годишна история.

„ Убедена съм, че днешния форум ще разшири кръгозора на тези млади хора и ще им даде възможност да изградят лична позиция, за да бъдат знаещи и мислещи граждани на България, на Европа и света“, каза Савина Савова.

Галерия
Още от Новини и съобщения


ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“
Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд иот националния бюджет на Република България.
ЗАКРИТИЯТ БАСЕЙН В ПАРК
Кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на район „Възраждане“ Савина Савова провериха готовността на закрития басейн в парк „Възраждане“ да посрещне първите си посетители.
ПРОЕКТ „ПАТРОНАЖНА ГРИЖА ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА И ЛИЦА С УВРЕЖДАНИЯ – РАЙОН ВЪЗРАЖДАНЕ”
Чрез проекта  се предоставят услуги по домовете, оказване на подкрепа на възрастни хора над 65 години с ограничения или невъзможност за самообслужване;  хора с увреждания;  възрастни в риск – лица в зависимост от грижа, поради увреждане, неподвижност или невъзможност за водене на независим и самостоятелен живот;  поставени под карантина във връзка с COVID-19.
ПОКЛОН ПРЕД БОТЕВ И ГЕРОИТЕ, ЗАГИНАЛИ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ
2 юни Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България