Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

„Аржентинските уроци на историята и днешните предизвикателства“

Публикувано на: 18.11.2016 г. | 11:34 ч.

„Аржентинските уроци на историята и днешните предизвикателства“ беше темата на дискусия, която събра Н.Пр. Гийермо Салвадор Асрак, посланик на Аржентина, Савина Савова, кметът на район „Възраждане“, Татяна Димитрова заместник-кмет на район „Възраждане“, д-р Атанаска Рейха, директор на 30 СУ „Братя миладинови“, преподаватели и ученици от 30 СУ.

Учениците бяха подготвили интересни презентации за историята, културата,  образованието и българската общност в Аржентина.

Изключителен интерес предизвикаха коментарите и разказът на посланика на Аржентина Н.Пр. Гийермо Арсак  за историята и съвременното й развитие. „Всички ние сме изключително горди с нашето образование, независимо в какво училище сме учили, защото един от основните приоритети на държавата ни е образованието. Нашата държава е млада – тази година отбелязваме 200-годишнината от създаването й, но още от първите години образованието е това, което обединява нацията ни, създадена от имигранти,  които носят своята култура и традиции“, каза посланикът на Аржентина и поздрави учениците за професионално направените презентации. Посланикът отговори и на лични въпроси за своите предци: „Аз съм типичен аржентинец – във вените ми тече испанска, италианска, френска и немска кръв,  горд съм със своите предци“.  

Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова благодари за възможността да присъства на форума, който дава възможност на учениците освен, да изучават испански език, да обогатяват своята култура и познания, но имат възможност  и да се запознаят с историята на испаноговорящите страни, сред които е и Аржентина, която отбелязва най-продължителния подем в своята 200-годишна история.

„ Убедена съм, че днешния форум ще разшири кръгозора на тези млади хора и ще им даде възможност да изградят лична позиция, за да бъдат знаещи и мислещи граждани на България, на Европа и света“, каза Савина Савова.

Галерия
Още от Новини и съобщения


ЗАПОЧНА ПРЕМАХВАНЕТО НА СУХИ ДЪРВЕТА И КЛОНИ В РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“-СО
С цел превенция на инциденти се извършва и допълнителен оглед на изсъхнали и опасни дървета и клони на територията на район „Възраждане“, които попадат в имоти общинска собственост.
Проект за разглеждане от граждани
 "Организация на движението /включително  и въвеждане на еднопосочно движение/ по улиците заключени между бул. "Ал. Стамболийски", бул. "Константин Величков" и бул. "Инж. Иван Иванов"
КИНО НА ОТКРИТО В ПАРК „ВЪЗРАЖДАНЕ“
На 14 август 2017 г. (понеделник) от 20:45 "Блок игрално кино" на открито ще представи  в парк "Възраждане" игралния филм „Куче“ на режисьора Владимир Петев,  2016  и филма „Урок“ на режисьора Петър Вълчанов и Кристина Грозева, 2014.