Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

„НЕ ХАБИ – ДАРИ!“

Публикувано на: 19.12.2016 г. | 18:03 ч.

Заместник-кметът на район „Възраждане“-СО арх. Николай Диков, изпълнителният директор на „Пазари - Възраждане“ ЕАД Драгомир Димитров,  представители на  институции, неправителствени организации и медии присъстваха на официалният старт на инициативата „Не хаби - дари“. От 19 до 22 декември 2016 г. от 12:00 ч. в централната част на Женския пазар до коледната елха се провежда първата кампания от инициатива „Не хаби - дари“ насочена срещу глада и пилеенето на храни. Инициативата е на институцията на омбудсманът на Република България в партньорство с Българския Червен кръст, Българската хранителна банка, Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Българската агенция по безопасност на храните,  „Монделийз България Холдинг“, хранителните вериги „Билла“, „Кауфланд“, „Метро“, „Про Маркет“, „Лидл“ и др. и логистичната подкрепа  на Столична община, „Пазари Възраждане“ ЕАД и район „Възраждане“.

Кампанията „Не хаби – дари!“ беше стартирана от омбудсмана Мая Манолова с безплатен Коледен базар за столичани.

С инициативата се надгражда кампанията за падане на ДДС върху дарените храни от 1 януари 2017 г. „Не хаби – дари!“ е ориентирана към хората между 40-45 години, които според нарочни изследвания по-рядко готвят, разчитат на готови храни и по-често са склонни да изхвърлят продукти без да се замислят. Целта е българското семейство отново да седне заедно около масата, да възпитава у децата уважение и дори респект към храната. Планирани са и редица инициативи в училища от цялата страна, където популярни личности, привлечени за каузата, ще готвят заедно с децата и едновременно с това ще ги учат, че ябълката е ябълка, нищо, че е малко наранена, както и че от морков и краставица стават вкусни салати, независимо, че са криви и с лош търговски вид.  

    Статистиката сочи, че всеки българин годишно унищожава около 80 килограма храна като 2/3 от нея е годна за консумация. По данни на Българската хранителна банка всяка година у нас близо 670 000 000 килограма годни хранителни продукти отиват в контейнера.

Галерия
Още от Новини и съобщения


Савина Савова, кмет на район "Възраждане": Да не забравяме да бъдем добри.
В дни на изпитания трябва да изпълним с действия и смисъл думи като СЪПРИЧАСТНОСТ, ПОДКРЕПА И СОЛИДАРНОСТ.
УДЪЛЖАВА СЕ СРОКЪТ НА ВСИЧКИ МЕРКИ СРЕЩУ COVID 19 У НАС
По заповед на здравния министър Кирил Ананиев срокът на всички мерки слежу COVID 19 се удължава до 12 април, включително.
СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА СЪЗДАДЕ ЕДИННА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ПО ВЪПРОСИ ОТ ГРАЖДАНИ ЗА COVID-19
Системата е изградена с безвъзмездното съдействие на софийския офис на SAP България, филиал на световния софтуерен лидер SAP SE у нас.