Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

„ДОБРОТО Е НА МОДА“

Публикувано на: 22.02.2017 г. | 17:07 ч.

В деня на розовата фланелка срещу тормоза в училище кметът на район „Възраждане“-СО Савина Савова, заместник-кметът на район „Възраждане“-СО Татяна Димитрова, секретаря на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) към СО Лиляна Събева, секретаря на МКБППМН към район „Възраждане“-СО Цветанка Петкова, старши експертът по образование Спас Узунов, обществени възпитатели от столицата бяха гости на учениците от 30 СУ „Братя Миладинови“, които бяха подготвили музикално-поетична програма под надслов „Доброто е на мода“.  В нея малчуганите споделиха своето разбиране за доброто, уважението, съпричастието, разбирането и толерантността. Всеки клас изработи макет на розова фланелка с послания срещу тормоза и насилието.

„Скъпи ученици, преподаватели и гости благодаря за възможността да споделя този празник на доброто и разбирателството заедно с Вас. Този ден се отбелязва  в света от 2007 г. последната сряда на месец февруари, а в България от 2012 г. като ден за подкрепа и съпричастност, срещу страха и насилието в училище. Радвам се, че с Вашата инициатива превръщате този ден в ден на доброто“, каза в приветствието си Савина Савова, кмет на район „Възраждане“ и добави, че „всички заедно трябва да се противопоставяме на проявите на физически, психически, виртуален или вербален тормоз, агресия и омраза, в това число и кибер престъпления срещу деца и младежи, за да могат децата да растат и се обучават пълноценно, да станат успели, отговорни и достойни български граждани“.

По информация от МОН регистрираните случаи на тормоз за миналата учебна 2015/2016 година са 6 768, което е със 128 по-малко от учебната 2014/2015 г. В един инцидент могат да се съдържат няколко типа агресия и МОН отчита всяка проява като отделен случай, въпреки че могат да бъдат част от един конфликт, а често тормозът е съчетание от няколко вида агресия.

Денят на розовата фланелка се отбелязва от 2007 година, когато деветокласник от Канада се появява на откриването на учебната година, облечен в розово поло. По-големите от него момчета започват да го обиждат и да се подиграват и той се разплаква. Двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс, които стават преки свидетели на тормоза, решават да купят 50 розови тениски и да ги раздадат на съучениците си на следващия ден. По този начин децата изразяват своята подкрепа и съпричастност към тормозеното момче. Оттогава инициативата набира все по-голяма популярност сред младежите и бързо се разпространява из хиляди училища в целия свят. 

Галерия
Още от Новини и съобщения


Савина Савова, кмет на район "Възраждане": Да не забравяме да бъдем добри.
В дни на изпитания трябва да изпълним с действия и смисъл думи като СЪПРИЧАСТНОСТ, ПОДКРЕПА И СОЛИДАРНОСТ.
УДЪЛЖАВА СЕ СРОКЪТ НА ВСИЧКИ МЕРКИ СРЕЩУ COVID 19 У НАС
По заповед на здравния министър Кирил Ананиев срокът на всички мерки слежу COVID 19 се удължава до 12 април, включително.
СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА СЪЗДАДЕ ЕДИННА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ПО ВЪПРОСИ ОТ ГРАЖДАНИ ЗА COVID-19
Системата е изградена с безвъзмездното съдействие на софийския офис на SAP България, филиал на световния софтуерен лидер SAP SE у нас.