Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

„ДОБРОТО Е НА МОДА“

Публикувано на: 22.02.2017 г. | 17:07 ч.

В деня на розовата фланелка срещу тормоза в училище кметът на район „Възраждане“-СО Савина Савова, заместник-кметът на район „Възраждане“-СО Татяна Димитрова, секретаря на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) към СО Лиляна Събева, секретаря на МКБППМН към район „Възраждане“-СО Цветанка Петкова, старши експертът по образование Спас Узунов, обществени възпитатели от столицата бяха гости на учениците от 30 СУ „Братя Миладинови“, които бяха подготвили музикално-поетична програма под надслов „Доброто е на мода“.  В нея малчуганите споделиха своето разбиране за доброто, уважението, съпричастието, разбирането и толерантността. Всеки клас изработи макет на розова фланелка с послания срещу тормоза и насилието.

„Скъпи ученици, преподаватели и гости благодаря за възможността да споделя този празник на доброто и разбирателството заедно с Вас. Този ден се отбелязва  в света от 2007 г. последната сряда на месец февруари, а в България от 2012 г. като ден за подкрепа и съпричастност, срещу страха и насилието в училище. Радвам се, че с Вашата инициатива превръщате този ден в ден на доброто“, каза в приветствието си Савина Савова, кмет на район „Възраждане“ и добави, че „всички заедно трябва да се противопоставяме на проявите на физически, психически, виртуален или вербален тормоз, агресия и омраза, в това число и кибер престъпления срещу деца и младежи, за да могат децата да растат и се обучават пълноценно, да станат успели, отговорни и достойни български граждани“.

По информация от МОН регистрираните случаи на тормоз за миналата учебна 2015/2016 година са 6 768, което е със 128 по-малко от учебната 2014/2015 г. В един инцидент могат да се съдържат няколко типа агресия и МОН отчита всяка проява като отделен случай, въпреки че могат да бъдат част от един конфликт, а често тормозът е съчетание от няколко вида агресия.

Денят на розовата фланелка се отбелязва от 2007 година, когато деветокласник от Канада се появява на откриването на учебната година, облечен в розово поло. По-големите от него момчета започват да го обиждат и да се подиграват и той се разплаква. Двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс, които стават преки свидетели на тормоза, решават да купят 50 розови тениски и да ги раздадат на съучениците си на следващия ден. По този начин децата изразяват своята подкрепа и съпричастност към тормозеното момче. Оттогава инициативата набира все по-голяма популярност сред младежите и бързо се разпространява из хиляди училища в целия свят. 

Галерия
Още от Новини и съобщения


ЗАКРИТИЯТ БАСЕЙН В ПАРК
Кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на район „Възраждане“ Савина Савова провериха готовността на закрития басейн в парк „Възраждане“ да посрещне първите си посетители.
ПРОЕКТ „ПАТРОНАЖНА ГРИЖА ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА И ЛИЦА С УВРЕЖДАНИЯ – РАЙОН ВЪЗРАЖДАНЕ”
Чрез проекта  се предоставят услуги по домовете, оказване на подкрепа на възрастни хора над 65 години с ограничения или невъзможност за самообслужване;  хора с увреждания;  възрастни в риск – лица в зависимост от грижа, поради увреждане, неподвижност или невъзможност за водене на независим и самостоятелен живот;  поставени под карантина във връзка с COVID-19.
ПОКЛОН ПРЕД БОТЕВ И ГЕРОИТЕ, ЗАГИНАЛИ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ
2 юни Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България