Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

3 МАРТ E ЗАСЛУГА ЗА СЕБЕОТРИЦАНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

Публикувано на: 02.03.2017 г. | 18:02 ч.
Ден преди националния ни празник 3-ти март ученици от 6 и 10 клас на 32 СУ „Св. Климент Охридски“ участваха в открит урок, посветен на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. . С мултимедийни презентации учениците представиха причините, хода и резултата от войната, дискутираха клаузите на Санстефанския мирен договор и неговия характер, както и значимостта на датата 3 март. Те представиха и копие на един от символите на Руско-турската освободителна война – Самарското знаме. Учениците и техните преподаватели акцентираха върху ролята на българското опълчение и проявената храброст и себеотрицание за свободата на България. Анализираха изказвания от различни източници, които представят участието на българите в тези събития – спомените на Сюлейман Паша: „Неприятелят имаше на свое разположение много средства за разузнаване. Преди всичко той имаше българите. Нито един българин не пожела да ми служи“ и едно сведение на руския военен полковник Паренсов, който пише: „Българите силно се стремяха да ни помагат с всичко, с което можаха, и в същото време напълно безкористно“. Учениците разсъждаваха и върху една статия на проф. Андрей Пантев за Руско-турската война: „3-ти март е наш. Нашите будители, книжовници, четници, въстаници и опълченци, или техните сенки, вървяха редом до освободителната руска армия. Това е често незримо, но реално съучастие на българския народ в епичната драма на неговото освобождение. … Няма красиви войни. Но благородни и съзидателни войни има! Това е най-благородната война за вярата. Тази война реализира саможертвите и мечтите на поколения участници в националноосвободителното движение и дело на българите. Тя донесе Трети март не като подарък, а като заслуга“. Гости на открития урок бяха кметът на район „Възраждане“ Савина Савова, заместник-кметът на район „Възраждане“ Татяна Димитрова, секретарят на МКБППМН Цветанка Петкова и преподаватели от 32 СУ. Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова поздрави учениците и техните преподаватели за интересно поднесения урок и задълбочените знания които имат. „3 март поставя едно ново начало за България, той носи свободата и е белязан с героизма на българите, които активно участват в Освобождението. Не зависимо, че след 3 март България трябва да извърви нелек път до Съединението и Независимостта си, 3 март ни дава свободата. Важно е да помним историята и да я предаваме, важно е на 3март да сведем глава пред подвига на героите, загинали за свободата на България“. Савина Савова подари на училищната библиотека книги на български автори, свързани с темата за националноосвободителното движение, Руско-турската война и българските герои.

Галерия
Още от Новини и съобщения


СТОЛИЧНА ОБЩИНА ОТПРАВЯ ВТОРА П О К А Н А ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ПОДМЯНА НА ОТОПЛИТЕЛНИ УСТРОЙСТВА НА ТВЪРДО ГОРИВО
Формуляри за кандидатстване от физически и юридически лица се подават в съответната районна администрация.
ИЗПЪЛНЕНО ОБЕЩАНИЕ ОТ КМЕТА НА РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“ САВИНА САВОВА
Район "Възраждане" изпълни ремонт на междублоково пространство в „Зона Б-18“, част от „Зелената зона“ за платено почасово паркиране между блоковете: 1,3,4,5,6,7 и бл. 339, 339Б, 340 и 341.IZPA
СПИСЪК НА ОДОБРЕНИ И НЕОДОБРЕНИ КАНДИДАТИ ЗА ПРЕБРОИТЕЛИ И КОНТРОЛЬОРИ В ПРЕБРОЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И ЖИЛИЩНИЯ ФОНД В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2021 Г.
ПРЕБРОИТЕЛИ И КОНТРОЛЬОРИ В ПРЕБРОЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И ЖИЛИЩНИЯ ФОНД В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2021 Г.
КМЕТЪТ НА РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“ САВИНА САВОВА НАПРАВИ ПЪРВА КОПКА НА НОВА ДЕТСКА ГРАДИНА
Новата сграда е разширение на 119 детска градина  "Детска планета" на ул. "Брегалница" 26-30.