Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

„ПЪРВИ СТЪПКИ КЪМ БОГА“

Публикувано на: 02.04.2018 г. | 11:13 ч.

Своите „Първи стъпки към Бога“ направиха ученици от столичния район „Възраждане“ в навечерието на Възкресение Христово. За четвърта поредна година район „Възраждане“-СО и фондация „Етнопалитра“ със съдействието на Софийска митрополия организираха безплатна детска творческа работилница „Моята първа икона“.

В творческата работилница се включиха около 35 деца от район „Възраждане“, които рисуваха и оцветяваха икони и направиха Великденска арт инсталация пред сградата на районната администрация.

Негово Високо Благоговейнство духовният надзорник на Софийската митрополия Ангел Ангелов изнесе кратка лекция на тема за историята и символиката на православната икона, нейното канонично изписване и значението на Възкрасение Христово за православните християни.  

"Да притежаваш икона, това значи насищане на святост, възможността да бъдеш със светеца в твоя дом, в църквата, в теб самия. Възкресението стои в центъра на нашето съществуване", каза отец Ангел Ангелов и разказа на децата как трябва да се държим в православния храм, защо палим свещ, какво представлява иконостасът и защо боядисваме яйца на Възкресение Христово.  С възхищение и изключителен интерес децата задаваха въпроси на отец Ангел: Как се става свещеник? Кога е решил на се посвети на Бога? Защо свещениците имат брада? Защо няма жени свещеници?

Кметът на район „Възраждане“-СО Савина Савова благодари на отец Ангел Ангелов за подкрепата на Софийска митрополия за провеждането на събитието и възможността децата да се докоснат до християнските ценности по разбираем за тях начин. "Идеята ни е не само в навечерието на Великден да запознаем децата  и да провокираме интереса им към Православието, а и с различни събития да ги запознаем с основите на християнската вяра. Мисля, че всичко това е изключително полезно за тях и ще остане в съзнанието им, надявам се, за цял живот", каза Савина Савова.

“Това е четвъртото събитие, което реализираме с район „Възраждане“ и  благодаря за ползотворното партньорство на кмета на Района Савина Савова. Това събитие е част от програмата на фондация „Етнопалитра“„Първи стъпки към Бога“ за съхраняване на християнските ценности и българските традиции, която стартира през 2009 година с благословението на Патриарх Максим, финансовата подкрепа на Столична община и активното съдействие на Велички епископ Сионий“, каза председателят на фондация „Етнопалитра“ Пепа Илиева и благодари на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски Митрополит Неофит за съпричастноста и съдействието за провеждането на поредната детска творческа работилница „Моята първа икона“ в район „Възраждане“. 

Галерия
Още от Новини и съобщения


КМЕТЪТ НА РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“ САВИНА САВОВА БЕШЕ УДОСТОЕНА СЪС ЗВАНИЕТО ПРИЯТЕЛ НА „ФЕСТИВАЛ НА ПРИЯТЕЛСТВОТО“
КМЕТЪТ НА РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“ САВИНА САВОВА БЕШЕ УДОСТОЕНА СЪС ЗВАНИЕТО ПРИЯТЕЛ НА „ФЕСТИВАЛ НА ПРИЯТЕЛСТВОТО“