Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

Българо-френски проект съхранява културно-историческото наследство на район „Възраждане“

Публикувано на: 04.10.2015 г. | 19:48 ч.

На 4 октомври 2015 беше проведен професионален архитектурен форум, в рамките на Архитектурния фестивал София 2015. Специално участие в събитието взеха френският сенатор Ив Дож,  главният архитект на София Петър Диков  и изявени френски архитекти.  

Програмата на форума включваше актуални за развитието на столицата теми:  „Мястото и предизвикателствата на архитекта в съвременния град“ – представена от Йорданка Фандъкова и Сенатор Ив Дож от Франция, „Обновяване на исторически градски квартали“ – презентирана от арх. Ален Мариос, главен експерт по опазване на  културното наследство в Министерство на културата на Франция и арх. Беноа Мелон, директор на Висшето архитектурно училище в Тулуза и съветник в Регионална дирекция по културните въпроси на Миди-Пирене, Франция. Акцент в програмата на форума беше отделено на българо-френския проект, който се реализира на територията на район „Възраждане“.

През изминалия управленски мандат 2011-2015 беше подписан мемурандум за сътрудничество, благодарение на който българо-френски екип  от специалисти  разработва план за възстановяване на сградите в охраняемата зона на културно-историческото наследство на Стара София, който е за територията на район „Възраждане“ между бул. „Т. Александров“, бул. „Княгиня Мария Луиза“, ул. „Стефан Стамболов“, бул. „Хр. Ботев“ и ул. „Екзарх Йосиф“.

Опазването на архитектурното наследство е една от основните задачи в работата на Столична община и на район „Възраждане“. В последните четири години в район „Възраждане“ са реставрирани и обновени фасадите на над 70 стари сгради. Районът има потенциал да покаже красотата на Стара София. Разработен е и градоустройствен план за възстановяването на тази част от столицата. Предвижда се разработване на специална наредба, която да стимулира възстановяването на стари сгради и партньорството между община, държава и собственици за възвръщането на автентичната красота на Стара София. Собствениците на стари сгради могат да кандидатстват по новата програма „Региони в растеж“, които са допуснати като бенефициенти.

Френският сенатор Ив Дож, който е член на Националната асоциация на френските исторически градове сподели: „За трети път съм в София и виждам напредъка – градът е много чист и зелен. Силно сме впечатление от парковете. Определено мога да кажа, че София е много хубав град и се вижда, че се развива“. Сенатор Ив Дож обясни пред участниците в конференцията, че възстановяването на историческите центрове подобрява живота и има положителен ефект върху туризма и икономиката на градовете. „Това е дълготрайна дейност – трябва време, добра организация и връзка с жителите. Нужно е те да участват в реновирането на кварталите им“, каза още Ив Дож.

 

На форума бяха представени успешни практики за съхраняване на културно-историческото наследство и възможностите за опазването му и изграждането на обществените пространства, обединяващи историята и функционалността на съвремието.

Чрез реконструкцията и обновяването на старите сгради на София трябва да постигнем две основни задачи: да съхраним културно-историческото наследство и да запазим социалните им функции. Преди да подходим към реконструкцията на защитените обществени пространства, в съответствие с европейските практики, трябва да се направи проучване както на историята на съответния район, така и на социалния му живот с активното участие на жителите. Всички дейности трябва да бъдат насочени към запазване на историческото наследство и подобряване на социалния живот на хората.

Галерия
Още от Новини и съобщения


Савина Савова, кмет на район "Възраждане": Да не забравяме да бъдем добри.
В дни на изпитания трябва да изпълним с действия и смисъл думи като СЪПРИЧАСТНОСТ, ПОДКРЕПА И СОЛИДАРНОСТ.
УДЪЛЖАВА СЕ СРОКЪТ НА ВСИЧКИ МЕРКИ СРЕЩУ COVID 19 У НАС
По заповед на здравния министър Кирил Ананиев срокът на всички мерки слежу COVID 19 се удължава до 12 април, включително.
СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА СЪЗДАДЕ ЕДИННА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ПО ВЪПРОСИ ОТ ГРАЖДАНИ ЗА COVID-19
Системата е изградена с безвъзмездното съдействие на софийския офис на SAP България, филиал на световния софтуерен лидер SAP SE у нас.