Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

Българо-френски проект съхранява културно-историческото наследство на район „Възраждане“

Публикувано на: 04.10.2015 г. | 19:48 ч.

На 4 октомври 2015 беше проведен професионален архитектурен форум, в рамките на Архитектурния фестивал София 2015. Специално участие в събитието взеха френският сенатор Ив Дож,  главният архитект на София Петър Диков  и изявени френски архитекти.  

Програмата на форума включваше актуални за развитието на столицата теми:  „Мястото и предизвикателствата на архитекта в съвременния град“ – представена от Йорданка Фандъкова и Сенатор Ив Дож от Франция, „Обновяване на исторически градски квартали“ – презентирана от арх. Ален Мариос, главен експерт по опазване на  културното наследство в Министерство на културата на Франция и арх. Беноа Мелон, директор на Висшето архитектурно училище в Тулуза и съветник в Регионална дирекция по културните въпроси на Миди-Пирене, Франция. Акцент в програмата на форума беше отделено на българо-френския проект, който се реализира на територията на район „Възраждане“.

През изминалия управленски мандат 2011-2015 беше подписан мемурандум за сътрудничество, благодарение на който българо-френски екип  от специалисти  разработва план за възстановяване на сградите в охраняемата зона на културно-историческото наследство на Стара София, който е за територията на район „Възраждане“ между бул. „Т. Александров“, бул. „Княгиня Мария Луиза“, ул. „Стефан Стамболов“, бул. „Хр. Ботев“ и ул. „Екзарх Йосиф“.

Опазването на архитектурното наследство е една от основните задачи в работата на Столична община и на район „Възраждане“. В последните четири години в район „Възраждане“ са реставрирани и обновени фасадите на над 70 стари сгради. Районът има потенциал да покаже красотата на Стара София. Разработен е и градоустройствен план за възстановяването на тази част от столицата. Предвижда се разработване на специална наредба, която да стимулира възстановяването на стари сгради и партньорството между община, държава и собственици за възвръщането на автентичната красота на Стара София. Собствениците на стари сгради могат да кандидатстват по новата програма „Региони в растеж“, които са допуснати като бенефициенти.

Френският сенатор Ив Дож, който е член на Националната асоциация на френските исторически градове сподели: „За трети път съм в София и виждам напредъка – градът е много чист и зелен. Силно сме впечатление от парковете. Определено мога да кажа, че София е много хубав град и се вижда, че се развива“. Сенатор Ив Дож обясни пред участниците в конференцията, че възстановяването на историческите центрове подобрява живота и има положителен ефект върху туризма и икономиката на градовете. „Това е дълготрайна дейност – трябва време, добра организация и връзка с жителите. Нужно е те да участват в реновирането на кварталите им“, каза още Ив Дож.

 

На форума бяха представени успешни практики за съхраняване на културно-историческото наследство и възможностите за опазването му и изграждането на обществените пространства, обединяващи историята и функционалността на съвремието.

Чрез реконструкцията и обновяването на старите сгради на София трябва да постигнем две основни задачи: да съхраним културно-историческото наследство и да запазим социалните им функции. Преди да подходим към реконструкцията на защитените обществени пространства, в съответствие с европейските практики, трябва да се направи проучване както на историята на съответния район, така и на социалния му живот с активното участие на жителите. Всички дейности трябва да бъдат насочени към запазване на историческото наследство и подобряване на социалния живот на хората.

Галерия
Още от Новини и съобщения


ЗАПОЧНА ПРЕМАХВАНЕТО НА СУХИ ДЪРВЕТА И КЛОНИ В РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“-СО
С цел превенция на инциденти се извършва и допълнителен оглед на изсъхнали и опасни дървета и клони на територията на район „Възраждане“, които попадат в имоти общинска собственост.
Проект за разглеждане от граждани
 "Организация на движението /включително  и въвеждане на еднопосочно движение/ по улиците заключени между бул. "Ал. Стамболийски", бул. "Константин Величков" и бул. "Инж. Иван Иванов"
КИНО НА ОТКРИТО В ПАРК „ВЪЗРАЖДАНЕ“
На 14 август 2017 г. (понеделник) от 20:45 "Блок игрално кино" на открито ще представи  в парк "Възраждане" игралния филм „Куче“ на режисьора Владимир Петев,  2016  и филма „Урок“ на режисьора Петър Вълчанов и Кристина Грозева, 2014.