Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

ПАРК „ВЪЗРАЖДАНЕ“ Е ОТКРИТ

Публикувано на: 18.04.2016 г. | 09:31 ч.

 

Министър-председателят Бойко Борисов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, кметът на район „Възраждане“ Савина Савова, председателят на СОС Елен Герджиков, много общински съветници и гости присъстваха на откриването на парк „Възраждане“.

„Паркът "Възраждане" е първият построен парк в столицата от 30 години насам“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на парка "След десетилетия застой и разруха, след опити за кражба на част от тези терени и на застрояване на зелени площи успяхме да защитим на първо място общинската собственост и на второ място да построим първия от 30 години насам парк в нашата столица", заяви Фандъкова. Кметът определи откриването на парка като голям празник, както за Района, така и за цяла София. "Този проект е изключително показателен за нашата политика", отбеляза Йорданка Фандъкова. Тя направи кратка ретроспекция на събитията, довели до днешния празничен ден - идеята за изграждане на парка възниква още с изграждането на жилищата в квартал "Зона Б-5". "Историята показва, че сме осъществили мечтата на хората, които живеят тук, от над 40 години", каза столичния кмет.

„Въпреки огромната съпротива, мисля че това е голяма придобивка за целия квартал“, каза премиерът Бойко Борисов, по време на откриването на парк „Възраждане” в столичния квартал „Зона Б-5”. „Преди години Йорданка Фандъкова беше заместник-кмет и твърдо бяхме решили да не позволим да го откраднат и го спасихме”, отбеляза Борисов. „Преди 10 години, когато говорехме как трябва да изглежда София, така си я представяхме", подчерта министър-председателят.

В приветствието си кметът на район „Възраждане“ Савина Савова сподели с присъстващите: „Радвам се, че днес имаме възможност да открием един дългоочакван обект не само за район „Възраждане“, но и за всички софиянци. Бих искала да благодаря на Столична община и лично на кмета на София – г-жа Фандъкова, на СОС, на „Софийски имоти“, на строителя – фирма „Калистратов“ и на всички общински съветници за това, че направиха възможно една мечта на софиянци да стане реална, от едно запустяло място се създаде този прекрасен парк – едно ново „зелено“ пространство в сърцето на столицата.“ Савина Савова припомни: „През 2015 г. беше открит многофункционалния спортен комплекс „Спортна София „Зона Б-5“ и заедно с парк „Възраждане“ столичани и гостите на София ще имат възможност за спорт и отдих. Бих искала да уверя всички присъстващи, че като част от екипа на кмета на София г-жа Фандъкова, полагаме усилия да направим нашата столица и нашия Район уютно място за живеене: през 2012-2013 г. беше ремонтиран пазара „Димитър Петков“, през 2014 г. завърши реконструкцията и модернизацията на Женския пазар. Чрез тези реконструкции създадохме нови търговски пространства, отговарящи на съвременните изисквания. Само през изминалата 2015 година бяха ремонтирани и изградени 6 детски площадки, един фитнес на открито, бяха ремонтирани и две спортни площадки в междублоковите пространства. Бих искала да Ви уверя, че и занапред аз и екипа ми ще се грижим за район „Възраждане“ като добри стопани“ каза Савина Савова.

Всички гости на официалната церемония с удоволствие разгледаха  изпълнения вече с посетители парк.  А най-нетърпеливите малчугани бяха очаровани от  интерактивния фонтан и детската площадка.

Парк „Възраждане“ е разположен на територия от 52 декара в жк “Зона Б-5“ в район „Възраждане“ между бул. „Ген. Скобелев“, ул. „ Партений Нишавски“ и ул. ”Камен Андреев”. Има около 30 хил. кв. м зелени площи и 9 000 кв. м открити пространства. Засадени са 600 нови дървета, както и над 1000 широколистни храсти и 600 цветя. Оформени са детска площадка, амфитеатър, интерактивна водна площ – сух фонтан, два паркинга със 150 паркоместа.  Паркът е в непосредствена близост до откритият през 2015 г. мултифункционален спортен комплекс „Спортна София „Зона Б-5“ и дава възможност отдих и спорт на  столичани и гостите на София.

Галерия
Още от Новини и съобщения


Савина Савова, кмет на район "Възраждане": Да не забравяме да бъдем добри.
В дни на изпитания трябва да изпълним с действия и смисъл думи като СЪПРИЧАСТНОСТ, ПОДКРЕПА И СОЛИДАРНОСТ.
УДЪЛЖАВА СЕ СРОКЪТ НА ВСИЧКИ МЕРКИ СРЕЩУ COVID 19 У НАС
По заповед на здравния министър Кирил Ананиев срокът на всички мерки слежу COVID 19 се удължава до 12 април, включително.
СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА СЪЗДАДЕ ЕДИННА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ПО ВЪПРОСИ ОТ ГРАЖДАНИ ЗА COVID-19
Системата е изградена с безвъзмездното съдействие на софийския офис на SAP България, филиал на световния софтуерен лидер SAP SE у нас.