Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

Ретро трамвай е най-новата туристическа атракция на площад „Възраждане“в София

Публикувано на: 01.12.2015 г. | 17:02 ч.

От днес реставрираната мотриса от 1935 г. е най-новата туристическа атракция в София, на площад „Възраждане“. Ретро трамваят ще функционира като туристически информационен център и ще остане на площад „Възраждане“ в близост до кръстовището на бул. „Христо Ботев” и  ул. „Марко Балабанов“ до пролетта и ще предлага на столичани и гостите на града богата информация за София.Мотрисата, марка „Сименс”, е произведена преди век в Германия и е била част от трамвайният транспорт в София,  а по-късно превърната в музеен експонат, съхраняван от общинското дружество „Столичен електротранспорт”.Реставрацията  на мотрисата е  направена с финансовата помощ на голямата немска технологична компания „Сименс“ в поделение „Трамкар” на „Столичен електротранспорт”.Машината тежи 12 тона, разполага с 4 дървени седалки и 92 места за правостоящи. Максималната скорост, която може да достигне е 40 км/ч. Подобни трамваи са били използвани в столицата до средата на 70-те години на миналия век.

На официална церемония на площад „Възраждане“ присъстваха: кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-кмета на София д-р Тодор Чобанов, кметът на район „Възраждане“ Савина Савова, заместник-кметът на район „Възраждане“ Татяна Димитрова, главният изпълнителен директор на „Сименс“ – България Боряна Манолова, представители на столична община и  гости.

Йорданка Фандъкова представи инициативата на Столична община  и „Сименс“ България. „Трамваят е част от историческото културно наследство на столицата, един от символите, превърнали София в европейски град“, каза Фандъкова и обяви, че догодина през пролетта трамваят ще приеме първите си посетители като културно-информационен център.

„Вътре ще пресъздадем, доколкото е възможно и автентичната атмосфера. В „Музея на София” съхраняваме доста материали от транспорта от тази епоха, включително и оригинални табелки, някои от които са с любопитно съдържание, като „Не говори с ватмана!”, „Не плюй!”(отнася се за мъжете, които са дъвчели тютюн)”, обясни пред журналистите заместник-кметът по култура на София Тодор Чобанов.

Ретро трамвай ще се движи от 17.00 ч. до 19.00 ч. по маршрут: пл. „Възраждане” – пл. „Журналист” – пл. „Възраждане”, а днес на площад „Възраждане“    столичани ще се забавляват с музика, изпълнявана на живо от Дикси Бойс Бенд.

Галерия
Още от Новини и съобщения


Информационна среща
Процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - eтап II“ по Националния План за възстановяване и устойчивост.
Обява - Старши експерт Бюджет
Обява - Старши експерт Бюджет