Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

109 ГОДИНИ ОТ ОДРИНСКАТА ЕПОПЕЯ

Публикувано на: 26.03.2022 г. | 16:55 ч.

С тържествена церемония пред паметника на Одринската епопея в парк „Св. Никола“ в район „Възраждане“ беше отбелязан Деня на Тракия. На 26 март 1913 година е превзета непревземаемата Одринска крепост. Завършва една от блестящите операции на българската армия, която слага край на Балканската война.

В тържественото поклонение взеха участие вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на район „Възраждане“ Савина Савова, председателят на Съюза на тракийските дружества в България,  Красимир Премянов и много граждани.

Родовата памет не е изпепелена въпреки разрушените домове и прекършените съдби на тракийските българи, които България приютява. За историята на Тракия, 1913 г. е година на величие и трагедия. Величие, защото тракийските българи са проявили истински героизъм, за да отстоят себе си като българи. Трагедия, защото много от тях губят живота си и са прогонени от своите земи.

На церемонията със една стара, избеляла от времето снимка в ръце, беше и 95 годишния Стоян Стоянов, внук на Стоян Демиров, един от преподавателите в българската гимназия в Одрин. Пред учениците от 30 СУ „Братя Миладинови“ възрастният човек разказа историята на своя род  - за дядо му, който е убит в Одрин, за опасностите по пътя и силата на баба му Екатерина, която бременна успява да се спаси в България, за трудния бежански живот на семейството му и за благодарността им към България. Заветът на тракийските бежанци към всички е да помним историята, защото без нея нямаме бъдеще.     

Галерия
Още от Новини и съобщения


От 27.09.2023 г. родителите имат възможност да подават документи за изплащане на компенсации през нов модул на ИСОДЗ, ПГУ и I-ви клас
От 27.09.2023 г. родителите имат възможност да подават документи за изплащане на компенсации през нов модул на ИСОДЗ, ПГУ и I-ви клас
СЛУЖИТЕЛИ НА НАГ СА ВРЪЧИЛИ СЪОБЩЕНИЕ ЗА КОНСТАТИВЕН АКТ ЗА НАРУШЕНИЯ НА СТРОИТЕЛЯ НА БЛОКА ДО БЛ. 18 В "ЗОНА Б-5"
Това е началото на производството по спиране на изпълнението и забрана достъпа до строежа.