Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

109 ГОДИНИ ОТ ОДРИНСКАТА ЕПОПЕЯ

Публикувано на: 26.03.2022 г. | 16:55 ч.

С тържествена церемония пред паметника на Одринската епопея в парк „Св. Никола“ в район „Възраждане“ беше отбелязан Деня на Тракия. На 26 март 1913 година е превзета непревземаемата Одринска крепост. Завършва една от блестящите операции на българската армия, която слага край на Балканската война.

В тържественото поклонение взеха участие вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на район „Възраждане“ Савина Савова, председателят на Съюза на тракийските дружества в България,  Красимир Премянов и много граждани.

Родовата памет не е изпепелена въпреки разрушените домове и прекършените съдби на тракийските българи, които България приютява. За историята на Тракия, 1913 г. е година на величие и трагедия. Величие, защото тракийските българи са проявили истински героизъм, за да отстоят себе си като българи. Трагедия, защото много от тях губят живота си и са прогонени от своите земи.

На церемонията със една стара, избеляла от времето снимка в ръце, беше и 95 годишния Стоян Стоянов, внук на Стоян Демиров, един от преподавателите в българската гимназия в Одрин. Пред учениците от 30 СУ „Братя Миладинови“ възрастният човек разказа историята на своя род  - за дядо му, който е убит в Одрин, за опасностите по пътя и силата на баба му Екатерина, която бременна успява да се спаси в България, за трудния бежански живот на семейството му и за благодарността им към България. Заветът на тракийските бежанци към всички е да помним историята, защото без нея нямаме бъдеще.     

Галерия
Още от Новини и съобщения


ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ДЕМОНСТРАЦИЯ И РАЗЯСНЯВАНЕ
НА МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ И ТЕСТОВО ГЛАСУВАНЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РАЙОН "ВЪЗРАЖДАНЕ"
Обучения на секционните избирателни комисии
на територията на Двадесет и четвърти изборен район – София
Компенсации за деца над 3 годишна възраст
Компенсиране през 2022 г. на разходите за отглеждане, възпитание и обучение на деца, които не са приети поради липса на места в общински детски ясли и яслени групи в общински и държавни детски градини.
Компенсации за деца в яслена възраст
Компенсиране през 2022 г. на разходите за отглеждане, възпитание и обучение на деца, които не са приети поради липса на места в общински детски ясли и яслени групи в общински и държавни детски градини.