Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

110 ГОДИНИ ОТ ОДРИНСКАТА ЕПОПЕЯ

Публикувано на: 28.03.2023 г. | 16:46 ч.

С тържествената церемония пред паметника на Одринската епопея в парк „Св. Никола“ беше  отбелязана 110-годишнината от победата на българската армия и превземането на Одринската крепост през 1913 г., по време на Балканската война.

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова,  кметът на район „Възраждане“ Савина Савова, председателят на Тракийските дружества в България Красимир Премянов, председателят на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие на СОС Малина Едрева, представители на дипломатически мисии, институции и много граждани  почетоха с едноминутно мълчание, венци и цветя паметта и подвига на българските войни, паднали край Одрин и убитите 68 000 тракийски българи .

Победата и превземането на Одринската крепост е и ден, в който си спомняме и за хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет.  

От 2006 г., с правителствано решение, този ден е  обявен за Ден на Тракия.

Галерия
Още от Новини и съобщения


Информационна среща
Процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - eтап II“ по Националния План за възстановяване и устойчивост.
Обява - Старши експерт Бюджет
Обява - Старши експерт Бюджет