Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

IN MEMORIAM

Публикувано на: 27.01.2016 г. | 14:25 ч.

Днес отдаваме почит на жертвите на Холокоста и изразява скръбта си от страданието на милионите жертви, загинали в концентрационните лагери по времето на Втората световна война. Отговорността пред бъдещите поколения ни задължава да помним, за да не се повтори никога вече!

27 януари е Международният възпоменателен ден на Холокоста, обявен на  1 ноември 2005 г. с резолюция на Общото събрание на ООН . Резолюцията призовава всеки член на организацията да почита паметта на жертвите на Холокоста и да окуражава развитието на образователни програми за историята, за да се предотвратят бъдещи прояви на геноцид.

Нека не забравяме и посланието на носителят на Нобеловата награда за мир – писателят Ели Визел, единственият оцелял от семейството си в Бухенвалд:

“Защото ако забравим, значи сме виновни, значи сме съучастници. Заклех се да не мълча, когато човешки същества са подложени на страдание и унижение. Трябва да взимаме страна. Ако останем неутрални помагаме на потисниците, а не на жертвите. Когато е застрашен човешкият живот, когато се потъпква човешкото достойнство, националните граници и националните чувства губят смисъл. Когато в някоя страна мъже и жени биват преследвани заради своята раса, религия или убеждения, тази страна трябва веднага да се превърне в центъра на вселената.” (Осло, 10 декември 1986 г.).

Холокостът е най-сатанинското явление на 20 век. Но имаше и такива, които надигаха глас против провеждането на това целенасочено избиване на хора. Пример за това, беше България – българският народ прояви смелост и хуманност.

Днес свеждаме глава пред жертвите на Холокоста. Паметта на загиналите ни задължава да отправим морално послание за толерантност, мир и отговорност, за разбирателство, състрадание и човещина. 

Още от Новини и съобщения


Информационна среща
Процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - eтап II“ по Националния План за възстановяване и устойчивост.
Обява - Старши експерт Бюджет
Обява - Старши експерт Бюджет