Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

Уроци по родолюбие в район „Възраждане“

Публикувано на: 19.02.2016 г. | 16:40 ч.

„ЩЕ ИМАМЕ ЕДНО ЗНАМЕ И НА НЕГО ЩЕ ПИШЕ: „ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА“

С поредица от уроци по родолюбие в училищата на район „Възраждане“ беше отбелязана 143-та годишнина  от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.

В седмицата на ефективното прилагане на информационните и комуникационни технологии в столичните училища кметът на район „Възраждане“ Савина Савова и секретарят на МКБППМН - район „Възраждане“ Цветанка Петкова присъстваха на урок за живота и делото на Васил Левски при второкласниците от 67 ОУ „Васил Друмев“.  Трогателно  и  с много емоции малчуганите разказваха и рецитираха за силата на духа, безстрашието и смелостта на Апостола. Изненада за всички беше възможността да се срещнат с наследник  на Васил Левски – Цанка Чакърова, която е преподавател в 67 ОУ. С вълнение тя разказа за историята на семейството си, отговорността и гордостта да си потомък на Апостола на свободата.  

Кметът на район „Възраждане“  Савина Савова подари на всички ученици, участвали в урока, книга за Васил Левски. „С вълнение присъствам на откритата педагогическа практика за живота и делото на Апостола на свободата. Столична община и район „Възраждане“ активно работят за съхраняване на традиционните български ценности и популяризиране на събития и личности, които са повод за гордост и национално самочувствие. Подкрепяме придобиването на знания чрез прилагане на интерактивни техники на преподаване в крак с навлизането на новите технологии във всички сфери на живота ни и новите изисквания на учениците, за да може ученето да бъде вълнуващо и незабравимо пътешествие към знанието“, каза Савина Савова и благодари за възможността заедно с второкласниците и техните преподаватели да съпреживее този урок по родолюбие.

Смел революционер, родолюбец, радетел за свободата на България, пример за всеотдайност към Отечеството – такъв е Васил Левски през погледа на 10-класниците  от столичното 32 СОУ „Св. Климент Охридски“. Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова и секретарят на МКБППМН - район „Възраждане“ Цветанка Петкова присъстваха на урок, посветен на Апостола на свободата. Какъв е Левски през погледа на неговите съвременници Христо Ботев и Иван Вазов, кой го назовава Апостол и го митологизира и какъв е образът му от дистанцията на времето – за това разсъждаваха изключително подготвените и мотивирани ученици от 32 СОУ. Страданията, надеждите и въжделенията, разочарованието и силата на духа на Васил Левски, бяха част от темите, върху които младежите дискутираха. Темата беше провокирала и две момичета от класа да изработят плакат за Апостола. Савина Савова дари книги на български автори, а директорката на 32 СОУ Нели Кирилова-Костова обяви, че те ще бъдат в основата на конкурс за есе, който ще бъде обявен следващия месец. Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова благодари за изключителното емоционално преживяване с млади, будни и  ученолюбиви хора, гордост и надежда за България.

Заместник-кметът на район „Възраждане“ Татяна Димитрова и главният експерт в отдел „Образование, социални дейности, култура и спорт“ Теодора Михайлова присъстваха в 7 „а“ клас на 76 ОУ „Уилям Сароян“ на открита педагогическа практика по български език и литература на тема „Величието на един народ“, посветен на творчеството на Патриарха на българската литература Иван Вазов и седмицата на ефективното прилагане на информационните и комуникационни технологии в столичните училища.  Специален гост беше наследникът на Иван Вазов – доц. д-р  Григорий Вазов, който с емоция и страст се включи в урока и подкрепи ползването на интерактивни техники на преподаване в българските училища.   

Още от Новини и съобщения


Информационна среща
Процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - eтап II“ по Националния План за възстановяване и устойчивост.
Обява - Старши експерт Бюджет
Обява - Старши експерт Бюджет