Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

10 МАРТ – ДЕН НА СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ И ПОЧИТ КЪМ ЖЕРТВИТЕ НА ХОЛОКОСТА

Публикувано на: 11.03.2016 г. | 16:49 ч.

Заместник-председателят на 43-то НС Димитър Главчев, заместник-кмета на СО д-р Тодор Чобанов, кметът на район „Възраждане“ Савина Савова,  народни представители,  посланици и представители на дипломатически мисии, представители на държавни институции и неправителствени организации и много граждани, потомци на спасители и спасени участваха в церемонията за отбелязване  на 73-та годишнина от спасението на българските евреи  и почитане паметта на  жертвите на Холокоста пред паметника на Димитър Пешев в София.

«Позволете ми да изразядълбокото си преклонение пред паметта на жертвите на Холокоста и пред куража и човечността на българите, защитили преди 73 годинисвоитесънародници от еврейскипроизход. Високо ценя вашия принос за съхраняването на тази значима част от историческата ни памет, превърнала се в ярък пример за хуманизма на българския народ. Спасяването на българските евреи е достоен акт на българското общество, което по категоричен начин показа своятатолерантност и решимост да застане на страната на живота и защитата на човешките права. Тазиисторическапостъпка е повод за гордост, но същотака и силен мотив да останем верни на разбирането си за непримиримосткъмксенофобията, религиозните и етническипредразсъдъци.Бих искал да изразяувереността си, че демократичният свят не би допусналтази трагична страница от историята да се повтори никога и под никаква форма» се казва в адреса на министър-председателя Бойко Борисов до председателят на ОЕБ „Шалом“МаксимБенвенисти, организаторите и участниците във възпоменателната церемония.

В словото си заместник-председателят  на българския Парламент Димитър Главчев, каза:„Днес, когато Европа и светът са разтърсвани от множество атаки, в които загиват невинни жертви, нека си припомним тези моменти от историята и да направим така, че да не се повтарят. Но нека помним и доброто, което се е случило.Нека не забравяме, че това е една от най-ярките страници в нашата съвременна история – спасяването на българските евреи. Това, което направи българският народ тогава, е един открит урок по достойнство, хуманизъм и добродетелност. Това е акт на съпричастност и сила, пример, който само можем да уважаваме и да се учим. Това е момент от нашата история, който ни показва, че когато имаме обща кауза можем да сме обединени и решителни.  Нека си припомним, че в акцията по спасяването на българските евреи се включват представители на всички слоеве от тогавашното общество.  Българите казват своето категорично „Не“ на депортирането на своите сънародници и показват ясно какво означават думите толерантност и воля. Българските евреи не отпътуваха към лагерите на смъртта, в България не загина нито един от общо 50 – хилядната еврейска общност. Дано се учим от подвига и делото на нашите сънародници и в днешно време“.

В емоционалното си слово заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов напомни ролята на Димитър Пешев и на всички, спасители на българските евреи и призова да помним жертвите на Холокоста, за да не се повтаря никога повече.

Галерия
Още от Новини и съобщения


Информационна среща
Процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - eтап II“ по Националния План за възстановяване и устойчивост.
Обява - Старши експерт Бюджет
Обява - Старши експерт Бюджет