Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

150 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Публикувано на: 17.02.2023 г. | 03:10 ч.

В дните преди официалното отбелязване на 150-та годишнина от смъртта на Васил Левски, във всички училища на район „Възраждане“ се провеждат уроци, посветени на Апостола на Свободата. Всички инициативи са част от Програмата за съхранение на националните традиции, ценности и българския дух на МКБППМН на район „Възраждане“.

Животът, делото и заветите на Левски бяха представени в презентациите и в саморъчно изработените книги от учениците от 5 клас на 46 ОУ "Константин Фотинов“. С вдъхновение и почит учениците споделяха наученото за Левски от документалното му наследство – от писмата, записките и бележките му, които дават ясна представа за обществено-политическите му възгледи, от идеите му за освобождението на Отечеството и бъднините на България: „Днешният век е век на свободата“, „Целта ни в Българско е братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност; ръката си подаваме всекиму, който желае да пролива кръв с нас заедно за живот и свобода човешка“, „За Отечеството работя, байо! Кажи ти моите и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно“, „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!“

Учениците рецитираха стихове и пяха песни в музикално-поетичния рецитал, посветен на Апостола на свободата. С преклонение пред подвига и възхищение от смелостта на Левски, те изричаха заветите му: „Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си“, „Дела трябват, а не думи!“, „От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи“.

Гости на събитията бяха Цветанка Петкова , секретар на МКБППМН на район „Възраждане“ и Спас Узунов, старши експерт в ОСДКС на района.

Галерия
Още от Новини и съобщения


Информационна среща
Процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - eтап II“ по Националния План за възстановяване и устойчивост.
Обява - Старши експерт Бюджет
Обява - Старши експерт Бюджет