Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“ ЩЕ РЕАЛИЗИРА 2 ПРОЕКТА ПО ПРОГРАМА „ЕВРОПА“

Публикувано на: 31.05.2016 г. | 14:01 ч.

Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова и заместник-кмета на район „Възраждане“ Николай Диков  участваха в официалната церемония, проведена в „Дома на Европа“, на която бяха връчени договорите за реализация на проекти на 42 неправителствени организации, одобрени за финансиране по Програма „Европа“ на Столичната община за 2016 г. Район „Възраждане“ е партньор на 2 проекта, които ще бъдат реализирани до края на есента на тази година. Програма „Европа“ на Столичната община се осъществява успешно вече осма година, като насърчава взаимодействието между структурите на гражданското общество и органите на местното самоуправление в София при достъпа до политики и прилагането на добри практики, свързани с членството на България в Европейския съюз.

„За осемте години работа по Програма „Европа“ успяхме да осигурим финансиране в размер на 3 342 000 лв. за подпомагане на дейността на близо 350 различни неправителствени организации, които участваха като преки бенефициенти или като партньори“, каза при откриването д-р Тодор Чобанов. „Няма друга програма в София и в България, която да подкрепя неправителствените организации в такъв мащаб. За значимостта на Програмата е показателен броя на организациите, които кандидатстват - общо за осемте години по Програма „Европа“ са подадени 744 проектни предложения“, допълни още заместник-кметът на Столична община.

Победителите в трите категории представиха своите проекти. Проектът „Модели за опазване, обновяване и оздравяване на исторически  квартали при съвременното устойчиво развитие на София“ на Гражданско сдружение „Възраждане 2016“ с ръководител арх. Свободна Вранчева е победител в приоритетна област 2 „Подкрепа за създаването на устойчиви общински политики и модели за социализиране на градски пространства в партньорство с неправителствения сектор, с цел създаване на нови знакови центрове в град София, които да допринасят за уникалната идентичност и европейска значимост на града“. Арх. Вранчева представи целите и дейностите на проекта и екипа, който ще го реализира.

 

Договорите бяха връчени от Огнян Златев – ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, от заместник-кмета на Столична община д-р Тодор Чобанов и от председателя на Програмния съвет на Програма „Европа“ Ирина Йорданова.Официални гости на събитието бяха и членовете на Програмния съвет на Програма Европа - общинските съветници Станчо Станков, Искра Ангелова, Михаела Иванова и Марта Георгиева, директорът на Асоциацията за развитие на София Светлана Ломева; кметовете на райони и кметства, директорът на Британския съвет в България Любов Костова, председателят на Комисията за оценка на проектите по Програма „Европа“ Владимир Кисьов, координаторът на Експертния съвет по иновации към Кмета на СО Костадин Костадинов, координаторът на Програма „Европа“ Цветомира Георгиева.

Метрополитен София и Столична община предоставят на Програма „Европа“ пространство в метростанция „Европейски съюз“, което ще представлява европейски хъб за идеи и където бенефициентите по Програмата ще могат да представят пред гражданите на София своите проекти и идеи.

Галерия
Още от Новини и съобщения


Информационна среща
Процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - eтап II“ по Националния План за възстановяване и устойчивост.
Обява - Старши експерт Бюджет
Обява - Старши експерт Бюджет