Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

ПРАЗНИК НА СПОРТА И ЗНАНИЕТО ЗА 60- ГОДИШНИНАТА ОТ ЧЛЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ В ЮНЕСКО

Публикувано на: 15.06.2016 г. | 20:20 ч.

Над 1000 ученици от училищата на територията на район „Възраждане”-СО и от спортните училища в град София участваха в спортния празник, част от Националната програма за  60-годишнината от членството на България в ЮНЕСКО, който се проведе в парк „Възраждане” и многофункционален спортен комплекс „Спортна София „Зона Б-5”. Събитието беше организирано от Министерство на младежта и спорта с подкрепата на ЮНЕСКО, район „Възраждане”-СО и любезното съдействие на „Софийски имоти” ЕАД в подкрепа на „София – Европейска столица на спорта 2018”. На официалното откриване на събитието присъстваха заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков, кметът на район „Възраждане“ Савина Савова, общинският съветник Борислав Борисов, заместник-кметовете на район „Възраждане“ Татяна Димитрова и Николай Диков, девет български шампиони, който  представяха  деветте български обекта в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство: Тереза Маринова (лека атлетика), Станимира Петрова (бокс), Мария Оряшкова (самбо), Петър Стойчев (плуване), Владимир Николов (волейбол), Александър Петров (кикбокс), Павел Лефтеров (автомобилизъм), Константин Папазов (баскетбол) и Александър Александров (футбол).

Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова приветства присъстващите и благодари на Министерство на младежта и спорта и на представителството на ЮНЕСКО в България, за избора на район „Възраждане“ за домакин на събитието.

„С политиката си Столична община и Район „Възраждане“ провеждаме дейности за популяризиране на спорта като здравословен начин на живот, който дава възможност за социализация и интеграция чрез спорт на децата от социално уязвими групи, деца в риск и деца от различни  етнически и религиозни общности. Спортът е здраве, уважение към партньора и хората, които предават уменията и знанията си. Спортът е и толерантност, справедливост, солидарност и феърплей“, каза Савина Савова.

Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова благодари за съдействието на многофункционален спортен комплекс „Спортна София „Зона Б-5“ и на „Софийски имоти“ ЕАД и пожела на всички участниците в спортния празник „да бъдат здрави, да имат много успехи в училище и на спортните терени, да имат щастието за постигнатите спортни успехи за тях да се издига българското знаме и да звучи химна на Република България“.

„Най-добрият посланик на България по света са нашата култура и нашите спортни успехи. Спортът насърчава ценности като честност, равенство, ангажираност, смелост, работа в екип, зачитане на правилата и законите, зачитане на себе си и другите, общностен дух и солидарност, както и забавление и удоволствие. Той е феномен, който развива връзките между хората. Именно затова считам, че спортът е един от най-подходящите начини да отбележим годишнината от членството на страната ни в ЮНЕСКО“, заяви по време на официалното откриване на събитието заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков.

В организираната от Министерството на младежта и спорта „Щафета за знаещи“ по повод 60-годишнината от членството на България в Организацията на ООН за образование, наука и култура чрез събиране на автографи от известните спортисти върху брошури с информация за обектите и спортните легенди, учениците от столичните спортни училища и от район „Възраждане“ се запознаха с Мадарския конник, Боянската църква, Казанлъшката гробница, Скалните църкви в с. Иваново, Стария Несебър, Рилския манастир, Тракийската гробница в с. Свещари, Националния парк „Пирин” и Биосферния резерват „Сребърна”.

В многофункционален спортен комплекс „Спортна София „Зона Б-5“ се проведоха и турнири по футбол, волейбол, баскетбол, петанк и тенис на маса с участието на учениците от училищата от район „Възраждане“.

В демонстративен футболен мач един срещу друг се изправиха българския участник на Световното първенство по футбол за бездомни хора „Отбор на надеждата“, подпомогнат от футболистки на НСА „Васил Левски“ и отбор съставен от футболистите ветерани: Константин Мирчев, Радослав Здравков, Станислав Ангелов, съветникът на министър Красен Кралев – Гошо Гинчев, журналисти и служители на ММС.

 

Галерия
Още от Новини и съобщения


Информационна среща
Процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - eтап II“ по Националния План за възстановяване и устойчивост.
Обява - Старши експерт Бюджет
Обява - Старши експерт Бюджет