Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

ПОЧИСТВА СЕ РЕЧНОТО КОРИТО НА РЕКА ВЛАДАЙСКА

Публикувано на: 20.06.2016 г. | 13:54 ч.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-кметът на София Мария Бояджийска, кметът на район „Възраждане“ Савина Савова и заместник-кметът на район „Възраждане“ Николай Диков направиха проверка на дейностите по почистване на  река Владайска в централната градска част на територията на район „Възраждане“ от ж.к. „Сердика“ до Лъвов мост. Почистването на речното корито на река Владайска ще продължи до пл. Сточна гара и е част от реализацията на Програмата за почистване и коригиране на речните корита на реки, преминаващи през територията на столична община за 2016 г.,  която предвижда почистването на 86 км речни корита. Програмата се осъществява от началото на месец февруари т.г. и до момента е осигурена проводимост на реки и дерета на територията на Столична община,  с обща дължина  над 24 км.

"Тази програма се финансира от бюджета на Столична община. Заделили сме 1,2 млн. лева за тази година", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. "През последните години една от най-важните задачи, свързана и с промените в климата, резултатите, от които виждаме и усещаме ежедневно, е да предотвратим по-възможно най-добрия начин евентуални наводнения", обясни Йорданка Фандъкова.

"Работим в две посоки, от една страна подготовка за реакция при кризи и от друга страна превенция. Превенцията е много важен фактор затова ежегодно почистваме речни корита", каза столичният кмет и допълни, че два пъти в годината специална междуведомствена комисия прави огледи на всички реки на територията на София и изработва програма за тяхното почистване.

Изготвен е и Проект за превантивни мерки за недопускане на кризисни ситуации, предизвикани от намалената проводимост на речните корита. Периодично се извършват огледи и наблюдения на критични участъци от речните корита. В район „Възраждане“, както и във всички останали райони на Столична община, има създадена организация за наблюдение  и превантивен контрол. при констатиране на участъци с намалена проводимост и опасност от преливане и наводнения се изпраща незабавно информация на оперативния дежурен в Столичен съвет за сигурност и управление на кризи.  

 

Галерия
Още от Новини и съобщения


Информационна среща
Процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - eтап II“ по Националния План за възстановяване и устойчивост.
Обява - Старши експерт Бюджет
Обява - Старши експерт Бюджет