Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

САВИНА САВОВА ПРЕД KMETA.bg

Публикувано на: 11.08.2016 г. | 11:21 ч.

В края на юли столичния район „Възраждане“ се сдоби с нова стрийт фитнес площадка, от която всички желаещи да практикуват спорт в улични условия могат свободно да се възползват. На откриването присъства и световния и вицеолимпийски шампион Йордан Йовчев. Основна заслуга за това има кметът на района Савина Савова, която е успяла да спечели финансиране в борба с други столични райони.

През 1995 г. Савова завършва средното си образование в Природо-математическата гимназия  гр. Ловеч. През 2002 г. завършва Юридическия факултет на Великотърновския университет ”Св. Св. Кирил и Методий”, степен  – магистър по право. Допълнителни обучения и квалификации: 2007 г. в Университет за национално и световно стопанство – Институт за следдипломна квалификация завършва обучение по „Подготовка, разработка и управление на проекти, финансирани от ЕС“, 2009 г. завършва Лятна школа по публична администрация в Технически университет – катедра „Публична администрация“, 2012 г. Военна Академия ”Г.С.Раковски” обучение по Управление при извънредни ситуации.

През 2015 г. завършва Българско училище за политика ”Димитър Паница”, випуск 2015 – Национална програма „Управленски умения”. Професионалният си път започва като юрисконсулт в Правния отдел на Район „Красна поляна“ на  Столична община, където работи от 2003 г. до 2005 г., от 2005 г. до 2011 г.  е Секретар на Район „Възраждане“ на Столична община. От 14 ноември до момента е кмет на Район „Възраждане“ на Столична община. Семейна, с едно дете.

-Г-жо Савова, преди дни открихте нова площадка за стрийт фитнес в парк „Св. Никола“ във вашия район “Възраждане“. Как дойде идеята за тази площадка и какви са съоръженията на нея?

-Столична община и район „Възраждане“ активно работим за изграждане на спортни площадки и съоръжения за безплатен спорт на открито, за популяризирането на спорта като активен и здравословен начин на живот и възможност за социализация и интеграция чрез спорт на деца и младежи от социално уязвими групи и деца в риск.

Финансирането на площадката, която открихме на 30 юли, е по програма на Столична община, а ние кандидатствахме с проект. Парите дойдоха от дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ (ПИСТ), 25 000 лв.  Други райони също кандидатстваха с проекти, ние успяхме да защитим нашия, а идейният проект е на младите хора – на възраст между 15-21 години, които ползват площадката, със съдействието и подкрепата на Йордан Йовчев. Площадката в парка беше готова за около месец с подравняване и подготовка на терена, поставяне на настилка и монтаж на съоръженията.

savova1

Самите потребители на съоръженията ги определят като едни от най-модерните за този тип фитнес с комбинирана многофункционална тренировъчна конструкция. Те са изградени до площадката, която открихме миналата година с тренажори за фитнес на открито, така че хора от всички възрастови групи да могат да ползват фитнес площадките. Виждаме и потребители на над 50-годишна възраст, така че те са полезни за всички граждани и гости на района.

Тази година кандидатствахме с два проекта – освен проекта за тази площадка, имахме такъв и за „Зона Б-18“, но за момента се преборихме само за тази в парк „Свети Никола“. Няма обаче да се откажем от идеята си за „Зона Б-18“, догодина отново ще кандидатстваме по програмата. Междувременно търсим спонсори и общински средства, с които да можем да изградим площадката. Жители на жк „Сердика“ също искат такава площадка, работим за изграждането й.

-След откриването на площадката се проведе и Първият турнир по стрийт фитнес свободен стил за купата на район „Възраждане“. Как решихте да го направите и планирате ли той да се превърне в традиция?

-Турнирът организирахме съвместно със Street Workout Bulgaria, Българска федерация по спортна гимнастика, със съдействието на Министерство на младежта и спорта и Дирекция ПИСТ, в подкрепа на „София – Европейска столица на спорта 2018“. В състезанието участваха 53-ма мъже и 10 жени, а най-малката участничка – на 11 години, беше изненадата на Турнира – спечели сребърния медал при жените. Турнирът имаше регламент и съдии, които оценяваха изпълненията.

Състезанието продължи почти 7 часа с около 200 души публика, която подкрепяше състезателите през целия ден. Разбрах от някои от участниците, че те са се подготвяли за състезанието специално на тази фитнес площадка и на фитнес уредите до нея. Радвам се, че сме осигурили възможност за жителите и гостите на района напълно свободно и безплатно да тренират на открито. Надяваме се турнирът да стане традиционен и да се провежда всяка година през юли.

-В други общини съществува проблем с опазването на подобни спортни съоръжения – чупят се и се драскат. Успявате ли да съхраните непокътнати уличните фитнеси и многофункционалния спортен комплекс „Спортна София „Зона Б-5“?

-Не сме установили разрушаване на изградените спортни съоръжения в район „Възраждане“. Изискахме да се постави 24-часово видеонаблюдение на площадките и то вече е факт. Експерти на районната администрация заедно с представители на полицията и Столичния инспекторат правят проверки за безопасността на съоръженията и за тяхното опазване. През 2015 г. възстановихме със средства от Столична община 3 многофункционални спортни площадки в района – за футбол, волейбол, баскетбол и други видове спорт. Имаме и 15 детски площадки. До момента на нито една няма вандалски прояви. Предполагам, че хората ценят направеното и не искат да го развалят, за което сме им много благодарни.

savova2

Разчитаме на жителите, както и на домоуправителите, да ни подават сигнали за нередности и работим много добре с тях. Няма сигнали за кучета по площадките, защото сме обособили специални места за тяхната разходка. Стараем се да поддържаме баланс между платени спортни комплекси като „Спортна София „Зона Б-5“ и безплатни, достъпни за всеки, стрийт фитнеси и виждаме, че хората го оценяват и пазят. Това ни мотивира да работим все по-упорито за развитието на спорта в района.

Многофункционалният спортен комплекс „Спортна София „Зона Б-5“, който беше изграден и се стопанисва от „Спортна София 2000“ има изградено видеонаблюдение и служители, които отговарят за поддръжката и опазването на спортните терени и съоръжения. При провеждане на спортни събития управата на комплекса изисква от организаторите охрана и медицинско осигуряване. По информация от дружеството, до момента не е имало вандалски прояви.

-Спортът може да служи за превенция на зависимости и на престъпността. Работите ли с центрове за младежи в риск, за да ги запознавате с възможностите за спортуване в района?

-Район „Възраждане“ и Столична община провеждат политика за намаляване на зависимости от алкохол и наркотици. Особен фокус в работата ни са младежите от рискови групи и възможностите за интеграция и социализация чрез спорт.
Работим с Местната комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, с която реализирахме съвместен проект „Възраждане спортува“ с финансовата подкрепа на Столична община, в подкрепа на „София – Европейска столица на спорта 2018“ .

В него участваха около 1500 ученици от всички общински училища във „Възраждане“. Проектът беше насочен към учениците от 4, 5 и 6-ти клас, които имаха възможност да се запознаят с правилата на различните спортове, да участват в демонстрации, да съставят свои отбори по футбол, волейбол, баскетбол, тенис на маса и петанк.

Тези отбори участваха в спортния празник, който организирахме на 17 май – Международния ден на спорта и Деня на българския спорт. тренираха заедно на „Спортна София“. Победителите от футболния турнир имаха възможност да получат своите купи от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, футболната легенда Красимир Балъков и ветеранът Добромир Жечев в директно телевизионно предаване по БНТ и Нова телевизия.

savova4

Заедно с Министерство на младежта и спорта организирахме открит урок с демонстрация по бокс на световния шампион от Милано 2009  Детелин Далаклиев в 67 ОУ „Васил Друмев“ по повод Международния ден на спорта. Като възпитаник на 67 ОУ, Далаклиев даде ценни практически съвети на учениците за успешните начини за овладяване на агресията, а именно чрез практикуване на бойни спортове, какъвто е боксът.

Заедно с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни организираме интерактивни лекции за опасностите и вредата от тютюнопушенето и наркотиците.

-Велоалеите са проблем на града, защото се появяват все повече велосипедисти, а изграждането им изостава. Как стои въпросът в район „Възраждане“?

-Първата ни велоалея е между булевард „Константин Величков“ и „Мария Луиза“ и виждам, че се използва. Карат хора на всякаква възраст. Планираме да изградим още алеи, но това се прави обикновено при реконструкция или основен ремонт на улиците. Обсъждаме възможности къде може да се направи друга велоалея, защото виждаме, че все повече хора искат да карат.

-Какви други спортни и младежки инициативи подготвихте това лято?

-На 14 юни заедно с Министерството на младежта и спорта проведохме спортен празник „Щафета на знаещите“ в парк „Възраждане“ и в „Спортна София „Зона Б-5“, по повод 60- годишнината от членството на България в ЮНЕСКО. Освен спортните състезания събитието имаше и образователен характер. 9 бележити родни спортисти бяха своеобразни посланици на 9-те български културни и природни паметници, включени в Списъка на световното културно и природно наследство, които имат специален статут и са защитени от Конвенцията на ЮНЕСКО. Беше много емоционално преживяване за младите хора, които имаха възможност да спортуват, да се запознаят с българските забележителности и да вземат автографи от известните български спортисти.

savova5

Сега организираме конкурс „Възраждане“ – сърцето на София“ – за есе, фотографии, видеоклип и рисунки. Учениците от 9 до 12 клас могат да се включат в него, като ни разкажат интересни истории, свързани с културата и историята на района. Няма ограничение за местоживеенето на участниците. Творбите трябва да са на български език. Ще има интересни награди за тях – лаптопи, телефони, таблети. Надяваме се да провокираме любопитството им и така те да научат повече за район „Възраждане“, който има богата история, старо и ново архитектурно наследство и значими събития. Крайният срок на конкурса е на 7 септември, а на 17-ти – в Деня на София, ще наградим победителите във всяка категория.

Миналата година район „Възраждане“ подкрепи и се включи в инициативата „Да изчистим омразата“, която се провежда под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова и се организира от платформа от институции и неправителствени организации: фондация „Етнопалитра“, Федерация на ционистите в България, Комисията за защита от дискриминация, спортни клубове, неформални граждански структури и др.

За втора поредна година в район „Възраждане“ младежи от различни етнически общности ще търсят символи на ксенофобия, омраза и нетолерантност. По време на кампаниите младежите ги снимат и ни ги изпращат, ние ги описваме и после организирахме акция за почистването им. Миналата година заедно ги изчистихме от целия район. Преди това кампании е имало в централната градска част и на стадион „Васил Левски“.

-Какво мислите за идеята на психолога д-р Панайот Рандев, споделена в интервю за Kmeta.bg общините да се възползват от играта PokemonGo, за да популяризират своите забележителности?

– Факт е, че младите, които играят, вече познават по-добре паметниците и забележителностите в столицата. Това важи и за забележителностите на район „Възраждане“. Младите хора така или иначе играят, те са в интернет, така че ако искаме да им кажем или покажем нещо,  трябва да ползваме новите технологии.

Източник : http://www.kmeta.bg/%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%BF%D0%BE/

Още от Новини и съобщения