Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА: ИНВЕСТИЦИИТЕ В КРИТИЧНАТА ИНФРАСТРУКТУРА НА СОФИЯ СА ОТ КЛЮЧОВО ЗНАЧЕНИЕ

Публикувано на: 08.11.2016 г. | 16:00 ч.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, заместник-кметът на Столична община „Инвестиции и строителство“ Ирина Савина, кметът на  район „Възраждане“ Савина Савова, кметът на район „Красна поляна“ Иван Чакъров, кметът на район „Връбница“ Младен Младенов, представители на район „Люлин“ и журналисти участваха в официалната церемония  на ЧЕЗ за пускането в експлоатация на 2,5 километра кабел 110 kV кабел, който съществено ще подобри сигурността на захранването на 7 столични района – 1/3 от територията на София. Подобрена е сигурността и на контактната мрежа на столичния градски транспорт.

Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал каза  по време на церемонията, че това е най-големият проект на ЧЕЗ за 2016 г. и включва освен подмяната на кабела и реконструкцията на две подстанции в София – инвестиция на стойност 2,3 млн. лв. „Тази подмяна касае не само домакинствата, но и бизнес сгради, болници, общински и производствени сгради. Също така подобрихме захранването на транспортните и тролейбусните линия в София“, каза Карел Крал и допълни, че проектът не е последен от този вид. „Планираме и другите части от мрежата 110 kV да бъде подменен следващите няколко години“. Тази година инвестиционната програма на разпределителното дружество е около 95 млн. лева. „Голяма роля в тази програма има София, защото това е един много динамично развиващ се регион“, каза той.

„Инвестициите в критичната инфраструктура на София са от ключово значение - мрежата не е модернизирана от десетилетия. Експлоатационните дружества дължат качество на услугата на гражданите, а това може да стане само с инвестиции“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. 

„Новият кабел, който полага „ЧЕЗ Разпределение“, е алуминиев и не представлява интерес за крадците на инфраструктура. Той замества старите маслени кабели, чиято сърцевина е от мед и е обект на посегателства. Новите технологии за изолацията увеличават неговото натоварване“, обясни изпълнителният директор на "ЧЕЗ Разпределение" Петър Халоковски. Той сподели, че проектът е бил много сложен - не само от гледна точка на инвестициите. Компанията е трябвало да бъде максимално мобилизирана, за да не създава неудобство за клиентите си при реализацията на проекта.

 

Галерия
Още от Новини и съобщения


Информационна среща
Процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - eтап II“ по Националния План за възстановяване и устойчивост.
Обява - Старши експерт Бюджет
Обява - Старши експерт Бюджет