Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

„ДОБРОТО Е НА МОДА“

Публикувано на: 22.02.2017 г. | 17:07 ч.

В деня на розовата фланелка срещу тормоза в училище кметът на район „Възраждане“-СО Савина Савова, заместник-кметът на район „Възраждане“-СО Татяна Димитрова, секретаря на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) към СО Лиляна Събева, секретаря на МКБППМН към район „Възраждане“-СО Цветанка Петкова, старши експертът по образование Спас Узунов, обществени възпитатели от столицата бяха гости на учениците от 30 СУ „Братя Миладинови“, които бяха подготвили музикално-поетична програма под надслов „Доброто е на мода“.  В нея малчуганите споделиха своето разбиране за доброто, уважението, съпричастието, разбирането и толерантността. Всеки клас изработи макет на розова фланелка с послания срещу тормоза и насилието.

„Скъпи ученици, преподаватели и гости благодаря за възможността да споделя този празник на доброто и разбирателството заедно с Вас. Този ден се отбелязва  в света от 2007 г. последната сряда на месец февруари, а в България от 2012 г. като ден за подкрепа и съпричастност, срещу страха и насилието в училище. Радвам се, че с Вашата инициатива превръщате този ден в ден на доброто“, каза в приветствието си Савина Савова, кмет на район „Възраждане“ и добави, че „всички заедно трябва да се противопоставяме на проявите на физически, психически, виртуален или вербален тормоз, агресия и омраза, в това число и кибер престъпления срещу деца и младежи, за да могат децата да растат и се обучават пълноценно, да станат успели, отговорни и достойни български граждани“.

По информация от МОН регистрираните случаи на тормоз за миналата учебна 2015/2016 година са 6 768, което е със 128 по-малко от учебната 2014/2015 г. В един инцидент могат да се съдържат няколко типа агресия и МОН отчита всяка проява като отделен случай, въпреки че могат да бъдат част от един конфликт, а често тормозът е съчетание от няколко вида агресия.

Денят на розовата фланелка се отбелязва от 2007 година, когато деветокласник от Канада се появява на откриването на учебната година, облечен в розово поло. По-големите от него момчета започват да го обиждат и да се подиграват и той се разплаква. Двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс, които стават преки свидетели на тормоза, решават да купят 50 розови тениски и да ги раздадат на съучениците си на следващия ден. По този начин децата изразяват своята подкрепа и съпричастност към тормозеното момче. Оттогава инициативата набира все по-голяма популярност сред младежите и бързо се разпространява из хиляди училища в целия свят. 

Галерия
Още от Новини и съобщения


От 27.09.2023 г. родителите имат възможност да подават документи за изплащане на компенсации през нов модул на ИСОДЗ, ПГУ и I-ви клас
От 27.09.2023 г. родителите имат възможност да подават документи за изплащане на компенсации през нов модул на ИСОДЗ, ПГУ и I-ви клас
СЛУЖИТЕЛИ НА НАГ СА ВРЪЧИЛИ СЪОБЩЕНИЕ ЗА КОНСТАТИВЕН АКТ ЗА НАРУШЕНИЯ НА СТРОИТЕЛЯ НА БЛОКА ДО БЛ. 18 В "ЗОНА Б-5"
Това е началото на производството по спиране на изпълнението и забрана достъпа до строежа.