Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

30 ГОДИНИ ПРИЯТЕЛСТВО МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ИЗРАЕЛ

Публикувано на: 09.10.2020 г. | 04:05 ч.

С „Празник на открито“ посолството на Държавата Израел и 134-то средно училище с изучаване на иврит и английски език "Димчо Дебелянов" отбелязаха 30-ата годишнина от възстановяването на дипломатическите отношения между Република България и Държавата Израел.

Директорът на училището Весела Палдъмова приветства гостите: Н.Пр. посланика на Израел Йорам Елрон, кмета на София Йорданка Фандъкова, кмета на район „Възраждане“ Савина Савова, д-р Емил Кало, президентът на ORT- България, Веселина Ганева, директор на дирекция "Международно сътрудничество" в МОН,  представители на дипломатически мисии, институции и НПО.

Весела Палдъмова заяви, че „Отбелязването на годишнината в училището е символично за връзките между двете държави, защото всичко в общата история между двете държави е пропито с доверие, разбирателство и уважение“.

Посланикът на Израел Н.Пр. Йорам Елрон подчерта, че: „Това събитие доказва още веднъж силата на приятелството между двете държави и техните народи. 2020 е специална година в двустранните отношения между Израел и България. В нея отбелязваме 30 години от възстановяването на дипломатическите отношения между двете държави. Но връзката между нашите два народа е по-силна от времето, измерено в години и отбелязано в дати. Това е връзка, закалена и доказана в историческо приятелство, в нея спасяването на българските евреи през Втората световна война има доминираща роля. Ние можем ясно да заявим, че днес народите на Израел и България смело крачат по пътя, прокаран преди години от нашите бащи и деди. Този път е осветен с много оптимизъм и отлични перспективи. Нека си пожелаем отношенията между България и Израел да продължават да укрепват в следващите тридесет години и още много след тях“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова приветства гостите и сподели с присъстващите, че „Няма по-добро място за празник от училище, а 134 СУ„Димчо Дебелянов“ символизира приятелството между България и Държавата Израел. Това приятелство е доказано и с многобройните инициативи, посветени на мира и толерантността, организирани от Столична община и Посолството на Израел, които през годините сме реализирали заедно с училището, еврейската общност и много други институции и организации“. Кметът на София пожела на директорката, на преподавателите и на учениците здраве и успешна учебна година.

„Очарованието на училищния двор не може да се види никъде, затова ние сме горди - и българи, и евреи, че сътворихме това, и че точно тук отбелязваме 30-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Израел“, каза в емоционалното си слово д-р Емил Кало, президент на ORT-България. Той благодари за всеотдайността на всички, създали и изградили 134 СУ „Димчо Дебелянов“, което е не само мост на културите и приятелските отношения между България и Израел, но и символ на младостта, бъдещето и просперитета на двете държави. И както повелява еврейската традиция,  д-р Кало пожела: „Още 120 години!“.

Учениците бяха подготвили програма от популярни български и еврейски песни и танци. А специалният гост на събитието популярният изпълнител и музикален педагог Етиен Леви поздрави гостите с популярни еврейски песни на ладино и иврит. И както традицията повелява празникът завърши с кръшна ръченица и „Хава нагила“.    

Галерия
Още от Новини и съобщения


Информационна среща
Процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - eтап II“ по Националния План за възстановяване и устойчивост.
Обява - Старши експерт Бюджет
Обява - Старши експерт Бюджет