Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

„ПЪРВИ СТЪПКИ КЪМ БОГА“

Публикувано на: 02.04.2018 г. | 11:13 ч.

Своите „Първи стъпки към Бога“ направиха ученици от столичния район „Възраждане“ в навечерието на Възкресение Христово. За четвърта поредна година район „Възраждане“-СО и фондация „Етнопалитра“ със съдействието на Софийска митрополия организираха безплатна детска творческа работилница „Моята първа икона“.

В творческата работилница се включиха около 35 деца от район „Възраждане“, които рисуваха и оцветяваха икони и направиха Великденска арт инсталация пред сградата на районната администрация.

Негово Високо Благоговейнство духовният надзорник на Софийската митрополия Ангел Ангелов изнесе кратка лекция на тема за историята и символиката на православната икона, нейното канонично изписване и значението на Възкрасение Христово за православните християни.  

"Да притежаваш икона, това значи насищане на святост, възможността да бъдеш със светеца в твоя дом, в църквата, в теб самия. Възкресението стои в центъра на нашето съществуване", каза отец Ангел Ангелов и разказа на децата как трябва да се държим в православния храм, защо палим свещ, какво представлява иконостасът и защо боядисваме яйца на Възкресение Христово.  С възхищение и изключителен интерес децата задаваха въпроси на отец Ангел: Как се става свещеник? Кога е решил на се посвети на Бога? Защо свещениците имат брада? Защо няма жени свещеници?

Кметът на район „Възраждане“-СО Савина Савова благодари на отец Ангел Ангелов за подкрепата на Софийска митрополия за провеждането на събитието и възможността децата да се докоснат до християнските ценности по разбираем за тях начин. "Идеята ни е не само в навечерието на Великден да запознаем децата  и да провокираме интереса им към Православието, а и с различни събития да ги запознаем с основите на християнската вяра. Мисля, че всичко това е изключително полезно за тях и ще остане в съзнанието им, надявам се, за цял живот", каза Савина Савова.

“Това е четвъртото събитие, което реализираме с район „Възраждане“ и  благодаря за ползотворното партньорство на кмета на Района Савина Савова. Това събитие е част от програмата на фондация „Етнопалитра“„Първи стъпки към Бога“ за съхраняване на християнските ценности и българските традиции, която стартира през 2009 година с благословението на Патриарх Максим, финансовата подкрепа на Столична община и активното съдействие на Велички епископ Сионий“, каза председателят на фондация „Етнопалитра“ Пепа Илиева и благодари на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски Митрополит Неофит за съпричастноста и съдействието за провеждането на поредната детска творческа работилница „Моята първа икона“ в район „Възраждане“. 

Галерия
Още от Новини и съобщения


Информационна среща
Процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - eтап II“ по Националния План за възстановяване и устойчивост.
Обява - Старши експерт Бюджет
Обява - Старши експерт Бюджет