Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

„МЛАДИ ПЛАНИНАРИ НА ВИТОША“

Публикувано на: 05.07.2018 г. | 16:07 ч.

По инициатива на кмета на район „Възраждане“-СО Савина Савова, 40 деца  от 46 ОУ „Константин Фотинов“ и 18 СУ „Уилям Гладстон“ получиха награда безплатна крайградска ваканция на Витоша. Учебните заведения бяха избрани от експерти от район „Възраждане“ за активно участие в събития и проекти на Района, за отлични постижения в учебния процес, отлично представяне в конкурси, състезания и други национални и международни форуми, участие в еко и туристически кръжоци и извънкласни занимания. Учениците са избрани от Ученическите и Педагогическите съвети. Участниците в проекта са разпределени в 2 групи по 20 деца от 3-ти до 6-ти клас, като във всяка група има 2 или 3 деца от социално слаби семейства или деца в риск, с постижения в училището, спорта или изкуството.

Първата група от 46 ОУ вече приключи петдневните си планински приключения  на 22 юни т.г., а от 25 до 29 юни т. г.  втората група от 18 СУ ще опознава Витоша.  Всяка група, според изискванията за сигурност и безопасност  в планината, има двама сертифицирани водачи – инструктори и двама учители, които придружават децата.

Проектът „Млади планинари на Витоша“ се реализира от район „Възраждане“-СО съвместно с МКБППМН към Района и се финансира от Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община, в подкрепа на „София - Европейска столица на спорта 2018“.

Проектът има за цел да популяризира физическата активност като здравословен начин на живот, туризма като възможност за опознаване на  природни забележителности, исторически местности, флората и фауната на Витоша и българските планини, придобиване на знания и умения за: екипировката, която всеки планинар трябва да има, оцеляване в планината, оказване на първа долекарска помощ, как  се прави бивак в планината, как се пали безопасно огън, как се  почиства мястото, на което  учениците  лагеруват, работа в екип, как да се справят с предизвикателствата в планината, изграждане на ценности и качества като взаимопомощ, толерантност и уважение.  Знанията се поднасят на децата по атрактивен и забавен за тях начин, под формата на различни ролеви игри и състезания. Целта е учениците да опознаят и обикнат Витоша като място за активна почивка, спорт и забавление и да увлекат своите съученици, приятели и родители.

 

Програмата на младите планинари включва пешеходни преходи от Симеоново до Симеоновски езера - Алекови водопади, от  местността Бай Кръстьо до хижа „Камендел“ и  Боянския водопад, от с. Железница до заслон по пътеката към хижа „Купена“ и отново до с. Железница, от местността Дендрариум до хижа „Бели брези“, местността „Златни мостове“ и местността „Момина скала“,  а в последния ден, в зависимост ат атмосферните условия от хижа „Алеко“ изкачване на Черни връх - първенеца на Витоша или връх Камендел.

Всеки ден младите планинари имат занимания в съответствие с избраните теми:

„Планините в България – планинското богатство на Рила, Пирин, Стара планина, Родопите и Витоша. Дендрариумът на Витоша – запознаване с дърветата в парк „Витоша“, „Какво трябва да има в раницата в планината“, „Планинарството – темп на ходене в планината, преодоляване на различни терени при планински преходи“, „Маркировката в планината и безопасно движение в нея. Ориентиране в планината по слънцето, по обекти в природата и по обекти в града“, „Какви опасности крие планината и как да се справим с тях.  Алпийски възли - къде и как се използват. Преминаване на различни терени с тези възли и други туристичиски „хитрини“, „Как, защо и къде да изградим бивак в планината – избор на място, видове биваци. Бивак от подръчни материали. Разпъване на палатка. Самостоятелно приготвяне на храна и печене на огън“ и в последния ден „Ролята на водача в групата – маркировка, ориентиране, начин и темп на ходене“.

Освен предвидените планински преходи децата участват и в интересни състезания и игри, а в последния ден всяко дете  става водач и ръководи групата в планината за кратко

Савина Савова, кмет на район „Възраждане“-СО връчи  сертификат „Млад планинар“ на всеки участник от първата група от 46 ОУ и специални бутилки за вода с охладители

за туризъм и спорт.

На церемонията децата с вълнение разказаха за преживяванията си в планината, за придобитите умения и знания в планината, а Ралица от 6 клас на 46 ОУ представи саморъчно направен модел на дъждобран  от рециклиран найлонов чувал.

Галерия
Още от Новини и съобщения


Информационна среща
Процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - eтап II“ по Националния План за възстановяване и устойчивост.
Обява - Старши експерт Бюджет
Обява - Старши експерт Бюджет