Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

"Читалищата - творчество, културни ценности и традиции"

Публикувано на: 23.10.2018 г. | 15:53 ч.

"Читалищата - творчество, културни ценности и традиции" - проектът се реализира по инициатива на кмета на район "Възраждане"-СО Савина Савова и е посветен на Деня на народните будители - 1 ноември, когато почитаме делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията.

В парк "Възраждане" бяха представени дейностите, школите и съставите на 9-те читалища в Района, а жителите и гостите на столицата се насладиха на празничен концерт.

Савина Савова, кмет на район "Възраждане"-СО поздрави присъстващите и сподели, че за втори път с тази инициатива се поставя акцент върху читалищата и тяхната дейност, защото те са уникален български модел на културно-образователна институция, неугасващо огнище на книжовност, съхранило българския дух, ценности и традиции от Възраждането до днес. „Читалищата са създадени с доброволен труд и възрожденски ентусиазъм. Те са място където се гради и създава. В тях са създадени първите библиотеки, първите театрални състави, първите танцови и певчески групи. Хората, които са ги създали, работили и които и днес работят в читалищата са будители, защото съхраняват българските традиции и ценностите“, каза Савина Савова.

Всеки посетител имаше възможност да се срещне с ръководителите на школите, клубовете и съставите на всяко читалище, а в празничния концерт талантливите участници представиха български фолклорни танци, инструментални изпълнения и песни. В програмата участваха: Емил Чендов (вокал) и Васил Бележков (китара) от група "Епизод" от читалище "Еми Шекерджийски",  танцова школа „Дивля“ от НЧ "Природа и наука", малката цигуларка Боряна Божанова от музикалната школа на НЧ „Аура“ от класа на Снежинка Панчева, демонстрации по тайкондо на Клуб „Класа“ при НЧ „Христо Ботев“ с треньор Стамен Захариев, танцов клуб „Свиленица“ при НЧ „Наум Охридски“, танцов ансамбъл „Аура“ и школата за народни танци при НЧ „Аура“ с ръководител Петко Йошков, вокална група „Сердика“ при НЧ „Васил Друмев“. Водеща на концерта беше Денка Евстатиева. Специален гост на концерта и приятел на район „Възраждане“ беше поп изпълнителят Светослав Стойчев, който поздрави всички присъстващи с емоционалните си изпълнения. 

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г., а в рамките на проекта предстоят още две събития.

Галерия
Още от Новини и съобщения


Информационна среща
Процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - eтап II“ по Националния План за възстановяване и устойчивост.
Обява - Старши експерт Бюджет
Обява - Старши експерт Бюджет