Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

МЛАДИТЕ БЪЛГАРИ ТРЯБВА ДА УЧАСТВАТ АКТИВНО В ДИАЛОГА ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА

Публикувано на: 23.03.2019 г. | 19:15 ч.

Българският еврокомисарт Мария Габриел обяви старта на Европейската седмица медийната грамотност в България с проекта „София и Европа за младите – 3D – демокрация, диалог и дебат“

Със среща с българския еврокомисар по цифрови технологии и цифрово общество Мария Габриел стартира проектът „София и Европа за младите – 3D – демокрация, диалог и дебат“, която се проведе на 18 март 2019 т. в Залата на 18 СУ „Уилям Гладстон“ . Проектът се реализира от фондация „Етнопалитра“ в партньорство с район „Възраждане“, 18 СУ „Уилям Гладстон“, 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, с финансовата подкрепа на Програма „Европа“ 2019 на Столична община и със съдействието и участието и на 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“, 30 СУ „Братя Миладинови“ и 134 СУ „Димчо Дебелянов“ с изучване на иврит и английски.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, българският еврокомисар Мария Габриел и кметът на район „Възраждане“ бяха посрещнати от председателя на фондация „Етнопалитра“ Пепа Илиева.

 

„Диалогът, който засяга бъдещето на Европа, трябва да бъде проведен заедно с младите хора. Решаването на проблемите на днешния ден може и трябва да става заедно с вас.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите на кмета Фандъкова „младите хора се интересуват от това в какъв свят живеем. През последните дни едно 16-годишно момиче стана много популярно - Грета Тунберг. Тя привлече хиляди ученици в каузата за по-чиста природа. Това показва, че младите хора се интересуват от случващото се в Европа и света, от политиките, които променят живота на хората и са готови да се ангажират със социални каузи.“ „Вие искате да чуете и да бъдете чути. Решаването на проблемите на днешния ден може и трябва да става с участието на младите хора. Не можем да отговорим на въпроса кои ще са професиите на бъдещето, затова е важно образованието, езиковата подготовка, дигиталната култура, а също и да продължи ученето през целия живот“, каза още Фандъкова. Столичната община подкрепя чрез Програма „Европа“ граждански проекти. През последните 6 години по програмата са подкрепени 72 иновативни и дигитални проекта на неправителствени организации, които бяха насочени главно към младите хора. През тази година програмата продължава да насърчава дигитални и иновативни инициативи в публичния сектор за изпълнението на две много важни стратегии на Столична община: Стратегията за младите хора на Столична община 2017 – 2027 „София – град на младите и активните“ и Иновационната стратегия за интелигентна специализация на София 2016 – 2020.

Младите българи имат своята роля в оформянето на бъдещето на Европа. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел. „Срещите с младите хора за мен са изпълнени с най-много енергия, защото критичното мислене, различният поглед през призмата на младите, за мен са изключително ценни“, обясни тя. „Ние днес имаме възможност освен да погледнем към бъдещето на Европа, но и ясно да заявим, че младите българи и България имат своята роля в неговото оформяне, тук и сега“, отбеляза еврокомисарят. Според нея на първо време младите хора трябва да се научат да различават ясно фалшивите новини, и критично да оценяват информацията, която е около нас. „Цифровизацията е навсякъде около нас, тя променя начина, по който учим, по който пътуваме, дори по който общуваме помежду си. Въпросите, свързани с цифрови умения, трябва да бъдат в дневния ред“, коментира още Габриел. По думите ѝ е важно да има обучение в цифрови умения за младите хора и за учителите, за да могат да индивидуализират наученото спрямо способностите на всеки един ученик, за да бъде ефикасността на обучението по-голяма. „Никога машините и роботите няма да заместят това, което ние като хора имаме. Това е нашата способност да създаваме съдържание, да иновираме, чисто емоционални и социални отношения“, поясни тя. Според нея обаче не трябва да свързваме цифровизацията само с положителни тенденции. „Тя има една тъмна страна, проявяват се нови форми на насилие, говорим за това нашите ценности офлайн, да бъдат и ценности онлайн“, обобщи Габриел. „На Европа ѝ предстоят много бурни години, защото цифровизацията крие рискове, но и дава шанс за нас. Да покажем, че в Европа имаме научни изследователи, които символизират най-високото ниво в света. Имаме образование, което дава възможност за изява“, допълни еврокомисарят.

Българският еврокомисар Мария Габриел отбеляза, много се радва, че с това събитие в България стартира Европейската седмица на медийната грамотност.

Председателят на фондация „Етнопалитра“ Пепа Илиева представи целта на проекта – да осъществи среща и активен диалог с поколението на 21 век, поколение, което  израснало с компютрите, таблетите и телефоните. Младежи, които учат своите баби и дядовци как да ползват скайп, за да си говорят с тях, които им правят Фейсбук профил, за да поддържат връзка помежду си, да виждат как растат, да съпреживеят емоциите и постиженията им, да се гордеят и споделят каво правят любимите им внуци. „Днешните млади хора приемат Европа и Европейския съюз, от който България е равноправен член, за даденост. Те са поколение, израстнало в в Европа без граници,  в Европа на мира. Това е Европа, в която те могат свободно да пътуват, да учат, да работят, да почиват и да откриват предизвикателствата на новата дигитална епоха. Всичко това е Европа, много различна от Европа на техните родители, баби и дядовци. Целта на нашя прокт е учениците „от първо лице“ да чуят какво прави Европейският съюз за младите хора, как могат ефективно да се включат в процесите на вземане на решения, как могат да въздействат при вземане на решенията“, каза Пепа Илиева. Ще се опитаме да намерим отговор на въпросите, които ги вълнуват: С дигитализацията и цифровизацията ще изчезнат ли някои от професиите, които те избират днес?  Кои са професиите на бъдещето?  Има ли и какви са опасностите в дигиталното общество, какви са начините да се избегнат. Какви са възможностите за достъп до информация чрез използване на новите технологии. Искаме да чуем от младежите какво е Европа в различни сфери от живота им: сигурност, права и свободи, образование, здраве, работа, ежедневие, пазари, пътуване, свободно време, пространство, семейство и бъдеще, обясни председателят на фондация „Етнопалитра“ Пепа Илиева.

Пепа Илиева благодари за доброто партньорство на Столична община и район „Възраждане“ и на Програма „Европа“ за това, че подкрепя финансово настоящия проект, но и за другите значими проекти, които са получили подкрапата на Програма „Европа“ и се реализират заедно със СО, чиито дейности продължават да се реализират и до днес – проектът на фондация „Етнопалитра“ „Да изчистим омразата“, който се реализира от 2012 г. под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова, “, „Равнопоставени и толерантно – заедно в европейска София“ и „Спортът за толерантност“.   

Савина Савова, кмет на район „Възраждане“, сподели с присъстващите, че в района са съсредоточени най-големите училища по брой ученици не само в София, но и в България – 18 СУ „Уилм Гладстон“, 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, 91 НЕИГ „Проф. Константин Гълъбов“, 30 СУ „Братя Миладинови“. В район „Възраждане“- СО се обучават около 1/3 от учениците в София, каза тя и поясни, че в училищата на района  технологиите са ежедневие за преподавателите и учениците. Те  работят с електронен дневник, имат електронно учителско портфолио, оборудвани са със съвременни и преносими компютри, работят с интерактивни дъски, лаборатории със сензори, преносими дигитални микроскопи, проектори в класните стаи. „В нашите училища се използват образователни платформи за обучение, споделяне на опит и сътрудничество с родителите, имат електронни учебници, използват специализиран образователен софтуер. Днес всички работят с компютри, таблети, телефони, портфолио, електронни бележници. Всички наши училища имат сайтове и фейсбук страници. Всички използват дистанционни форми за подпомагане на образователно-възпитателен процес – уеббинар, youtube канал, комуникация чрез елктрония-дневник, скайп комуникация и др.“, каза Савина Савова и подчерта, че „Столична община и район „Възраждане“ инвестират в подобряване на материално-техническата база на училищата, и тук трябва да отбележа, че нашите директори и техните екипи активно работят и успешно реализират проекти, финансирани от български и международни фондове, институции и неправителствени организации.  Няма да ми стигне времето да изброя всички проекти, но сърдечно благодаря за всеотдайността на всички, защото знанията и уменията, които младите хора придобиват са инвестиция в бъдещето на България, в бъдещето на Европа“ .  

 

Гости на събитието бяха и общинският съветник Борислав Борисов, заместник-кметовете на район „Възраждане“ Татяна Димитрова и арх. Николай Диков, директори от училищата в района, преподаватели и експерти.

Специален адрес от Ирина Йорданова, председател на Програма „Европа“, беше получен до организаторите и участниците в събитието. Служебен ангажимент извън България, възпрепятства участието в събитието на Ирина Йорданова, но тя поздрави участниците в срещата и им пожела успех!

 

Галерия
Още от Новини и съобщения


Информационна среща
Процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - eтап II“ по Националния План за възстановяване и устойчивост.
Обява - Старши експерт Бюджет
Обява - Старши експерт Бюджет