Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

СТАРТИРА ПРОЕКТЪТ „МЛАДИ ПЛАНИНАРИ НА ВИТОША“ 2019

Публикувано на: 25.06.2019 г. | 16:13 ч.

Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова награди ученици от Района с крайградски лагер на Витоша за постижения в учебния процес, изкуството и спорта

 

По инициатива на кмета на район „Възраждане“-СО Савина Савова, за втора поредна година 46 деца от Района получиха награда безплатна крайградска ваканция на Витоша. Учебните заведения и  и участниците в крайградския лагер „Млади планинари на Витоша“ 2019 бяха избрани от експерти от район „Възраждане“ за активно участие в събития и проекти на Района, за отлични постижения в учебния процес, отлично представяне в конкурси, състезания и други национални и международни форуми, участие в еко и туристически кръжоци и извънкласни занимания. Учениците са избрани от Ученическите и Педагогическите съвети. Участниците в проекта са разпределени в 2 групи, като във всяка група има по няколко деца от социално слаби семейства или деца в риск, с постижения в училището, спорта или изкуството.

Първата група е от 46 ОУ „Константин Фотинов“  от тази седмица опознава Витоша. Всеки ден децата имат различен маршрут и различна тема: „Какви опасности крие планината и как да се справим с тях.  Алпийски възли - къде и как се използват. Преминаване на различни терени с тези възли и други туристически „хитрини“, „Как, защо и къде да изградим бивак в планината – избор на място, видове биваци. Бивак от подръчни материали. Разпъване на палатка. Самостоятелно приготвяне на храна и печене на огън“ и в последния ден „Ролята на водача в групата – маркировка, ориентиране, начин и темп на ходене“, Дендрариумът на Витоша – запознаване с дърветата в парк „Витоша“, „Какво трябва да има в раницата в планината“, „Планинарството – темп на ходене в планината, преодоляване на различни терени при планински преходи“, „Маркировката в планината и безопасно движение в нея. Ориентиране в планината по слънцето, по обекти в природата и по обекти в града“. Всяка група, според изискванията за сигурност и безопасност  в планината, има двама сертифицирани водачи – инструктори и двама учители, които придружават децата.

Програмата на младите планинари включва пешеходни преходи от Симеоново до Симеоновски езера - Алекови водопади, от  местността Бай Кръстьо до хижа „Камендел“ и  Боянския водопад, от с. Железница до заслон по пътеката към хижа „Купена“ и отново до с. Железница, от местността Дендрариум до хижа „Бели брези“, местността „Златни мостове“ и местността „Момина скала“,  а в последния ден, в зависимост ат атмосферните условия от хижа „Алеко“ изкачване на Черни връх - първенеца на Витоша или връх Камендел.

Освен предвидените планински преходи децата участват и в интересни състезания и игри, а в последния ден всяко дете  става водач и ръководи групата в планината за кратко.

Проектът „Млади планинари на Витоша“ се реализира от район „Възраждане“-СО съвместно с МКБППМН към район „Възраждане“ и се финансира от Столична община - Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община, в подкрепа на инициативата „София - Европейска столица на спорта“.

Проектът има за цел да популяризира физическата активност като здравословен начин на живот, туризма като възможност за опознаване на  природни забележителности, исторически местности, флората и фауната на Витоша и българските планини, придобиване на знания и умения за: екипировката, която всеки планинар трябва да има, оцеляване в планината, оказване на първа долекарска помощ, как  се прави бивак в планината, как се пали безопасно огън, как се  почиства мястото, на което  учениците  лагеруват, работа в екип, как да се справят с предизвикателствата в планината, изграждане на ценности и качества като взаимопомощ, толерантност и уважение.  Знанията се поднасят на децата по атрактивен и забавен за тях начин, под формата на различни ролеви игри и състезания. Целта е учениците да опознаят и обикнат Витоша като място за активна почивка, спорт и забавление и да увлекат своите съученици, приятели и родители.

За допълнителна информация: 0888 26 88 41

Галерия
Още от Новини и съобщения