Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

Започна мандат 2015-2019 в София

Публикувано на: 12.11.2015 г. | 16:32 ч.

В зала "София" на Столичния общински съвет се проведе тържествена сесия на новоизбрания Столичен общински съвет с мандат 2015 г. – 2019 г.В присъствието на народни представители, представители на държавни институции и Браницкия епископ Григорий –викарий на Софийския митрополит и отец Ангел –протосингел на Софийската Света митрополия кметът на София Йорданка Фандъкова,кметът на район „Възраждане“ Савина Савова заедно с новоизбраните кметовете на 24-те райони и общинските съветници в новия Столичен общински съвет положиха клетва по реда на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

„Заклевам се от името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите на Столична община и да работя за тяхното благоденствие”.

Полина Витанова, председател на ОИК-София, от името на ОИК поздрави всички избрани и пожела да оправдаят доверието на гражданите.

„Нашите отговорности са към всички граждани – независимо за кого са гласували и дали са гласували. Очакванията към мен като кмет, към кметовете на райони, които получиха директен вот и към общинския съвет, като градски парламент, са огромни. Тази задача оттук насетне е обща – кампанията свърши и се надявам, че празното политиканстване и внушителния по размери популизъм ще останат в миналото. За съжаление, ще трябва заедно да се преборим с погрешните впечатления и недоверие, които с целенасочени кампании се внушаваха в последните месеци. С популизъм и с разделяне на хората не може да се управлява град – винаги съм го вярвала и вие ще се уверите в това – защото реалните резултати, дългосрочните цели, могат да стъпят само на здрава основа, на професионализма и на аргументите. Честното и открито отношение към гражданите изисква смелост, но е единственият начин да се печели подкрепа.“, каза Йорданка Фандъкова след като положи клетва за кмет на София.
   
Йорданка Фандъкова подчерта, че приема доверието на софиянци като огромна отговорност и посочи „Няма да допусна заради политически заигравки да се блокират проектите на града. Надявам се всички да се съобразите с това. Доверието, което всеки от нас е получил, се заслужава и оправдава само със свършена работа.Големите стратегически проекти, които продължаваме, са строителството на метрото, изграждането и реновиране на базовата инфраструктура, модернизацията на градския транспорт, строителството на училища и детски градини, екологичните проекти, които гарантират производството и спестяването на енергия. Новите приоритети, които защитихме пред хората, целят да насочим инвестиции към кварталите, към градската среда, която е близо до домовете – това са ремонтите на кварталните улици, тротоарите, осветлението, междублоковите пространства с възможности за спорт и нови зелени пространства.“
   
„За работата в кварталите районните кметове ще имат огромна отговорност. Те ще трябва да подготвят график за работа, който да защитят пред мен и пред общинския съвет.“ каза също Фандъкова. По думите й „Гражданите ни показаха верният път – те категорично застанаха зад посоката, в която се развива града, подкрепиха направеното и свършената работа. Да се отрича всичко, което се прави и да се омаловажава, често е част от приетото за нормално политическо поведение. Столичани ясно казаха, че искат последователност, че искат упорита работа, че очакват резултати и че ги оценяват“, каза Йорданка Фандъкова.

За председател на Столичния общински съвет отново беше избран представителят на ГЕРБ Елен Герджиков. Заместници на Герджиков ще бъдат: Николай Стойнев от ГЕРБ, Прошко Прошков от РБ, Милка Христова от БСП, Иван Велков от Политическа група „Пет“ и Николай Пехливанов от „Патриоти за София“.

Новата група в СОС се нарича "Пет", в съответствие с броя на членовете й и обединява общинските съветници на: "Зелените", Движение 21 и "Глас Народен“.

Галерия
Още от Новини и съобщения


Информационна среща
Процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - eтап II“ по Националния План за възстановяване и устойчивост.
Обява - Старши експерт Бюджет
Обява - Старши експерт Бюджет