Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

АРХИЕРЕЙСКА СВЕТА ЛИТУРГИЯ И ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ В ЧЕСТ НА СВ. НИКОЛАЙ СОФИЙСКИ

Публикувано на: 26.05.2023 г. | 02:12 ч.

На 17 май Българската православната църква почита великомъченик св. Николай Софийски, един от небесните покровители на София и на район „Възраждане“, като част от столицата ни.

17 май е храмовият празник на църквата, посветена и построена в чест на софийския светец  в  парк „Св. Никола“ - близо до място, където е убит с камъни от мюсюлмани през 1555 година.

По традиция, в навечерието на църковния празник се отслужва архиерейска света литургия и се провежда литийно шествие до гроба на светеца, който се намира на ул. „Цар Симеон“ 125. Лобното място на мъченика се нарича още „Търницата“.

Всяка година на храмовия празник вярващите имат възможност да се поклонят на мощехранителницата, с частица от мощите на св. Николай Софийски.

Кметът на район „Възаждане“ Савина Савова присъства на литургията в храма и участва в шествието до гроба на св. Никола Софийски.

Архиерейска света литургия беше отслужена с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и беше възглавена от Негово  Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на патриарха, с когото съслужиха архимандрит Василий - протосингел на Софийската света митрополия, архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия, протойерей Иван Йонов от храмовото духовенство, протойерей д-р Сава Кокудев, свещеник Иван Иванов, свещеник Васил Василев, свещеник Спиридон Николов от Ловчанската епархия, протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей. Песнопенията на утренята бяха изпълнени от доц. д-р Иво Янев и от Никола Антонов, а литургийните - от храмовия смесен хор.

В края на светата литургия епископ Поликарп припомни важни моменти от живота и мъченическата кончина на св. Николай Софийски. Владиката призова християните да бъдат ревностни Христови подражатели и духовни чеда на св. Николай Софийски.

Епископ Поликарп предаде първосветителския благослов на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, и поздрави за храмовия празник духовенството и певците, а предстоятелят на храма - ставрофорен иконом Спас Спасов, отправи благодарност към владиката за съборната богослужба.

 

Галерия
Още от Новини и съобщения