Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

КЪЩАТАТА-МУЗЕЙ НА ХРИСТО СМИРНЕНСКИ В РАЙОН "ВЪЗРАЖДАНЕ" ОТВОРИ ВРАТИ СЛЕД РЕМОНТ

Публикувано на: 16.06.2022 г. | 13:43 ч.

С официална церемония беше отворена ремонтираната къща-музей на Христо Смирненски. Тази къща приютява семейство Измирлиеви, семейството на поета, което заедно с хилядите бежанци от Кукуш, намират спасение в пъстрия столичен квартал Ючбунар.  Семейството на Христо Смирненски живее в този дом от 1916 до 1923 г. и до днес е  съхранена автентичната атмосфера, в която той  пише едни от най-известните си стихотворения и публицистични текстове. В експозицията са оригинални вещи и обзавеждане, дарени на музея от родственици на Смирненски. Изложбата в залата на втория етаж следва хронологично жизнения и творческия път на поета и представя лични вещи, оригинални ръкописи, снимки, кореспонденция,  първи и следващи издания на негови произведения. Някои от интересните експонати са:  фотоапарат с комплект декоративни плаки, джобен часовник, театрален бинокъл, инкрустиран със седеф, „Микроскопична енциклопедия“ с негови стихове, подписани с псевдонима Ведбал,  илюстрирани от художника Тома Григоров, тетрадка с творби, както и предсмъртният бележник на поета.

От есента в къщата-музей ще заработи литературен салон „Да бъде ден“ за творци и ценители на словото.

Събитието започна с изпълнение на квартет "Светоглас".  Директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов припомни моменти от творческия път на поета, както и  знаковите негови стихотворения. Рецитал от стихотворенията  “Братчетата на Гаврош “ и “Юноша” беше изпълнен от ученици от 43-то ОУ, носещо името на поета. Официални гости на събитието бяха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, заместник-министърът на културата Юрий Вълковски,  заместник-кметът на район „Възраждане“ арх. Николай Диков, поети, писатели, ученици и граждани.

Къщата-музей на Христо Смирненски се намира в район „Възраждане“ на ул. „Овче поле“ 116. Работното  време е от вторник до събота от 10.00 до 18.00 часа с вход за посещенията. 

 

Галерия
Още от Новини и съобщения


Информационна среща
Процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - eтап II“ по Националния План за възстановяване и устойчивост.
Обява - Старши експерт Бюджет
Обява - Старши експерт Бюджет