Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

КМЕТЪТ НА РАЙОН "ВЪЗРАЖДАНЕ" САВИНА САВОВА ПРЕДОСТАВИ БЕЗПЛАТНИ КОМПОСТЕРИ НА ДОМАКИНСТВА ОТ РАЙОНА

Публикувано на: 08.06.2023 г. | 00:40 ч.

Днес кметът на район "Възраждане" Савина Савова предостави безплатни компостери на домакинства от район "Възраждане", заявили желание да се включат в кампанията на Столична общива „Компостирай вкъщи“, която се реализира по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Семействата споделиха пред Савина Савова, че от години събират отпадъците от домакинствата си разделно, защото са убедени, че това води до безспорни ползи като намаляването на количеството генериран битов отпадък, опазване на околната среда и нашата планета. Чрез компостерите ще могат да наторят градините си и пространствата около домовете си с получената торова смес.

Опитът показва, че контейнерите и съдовете за смет се препълват със зелени отпадъци, което води до преждевременно запълване, както и до замърсяване около местата за изхвърляне на отпадъци.

Компостирането в домашни условия се счита за най-полезния от екологична гледна точка начин за справяне с битовите биоразградими отпадъци, тъй като намалява емисиите и разходите, свързани с транспортирането на тези отпадъци, както и последващото им третиране в съответните инсталации.

Домашното компостиране има за цел и формиране на обществено самосъзнание по отношение запазване на природните ресурси, както и да намали количеството депонирани отпадъци, чрез намаляване на биоразградима компонента в общия обем смесен битов отпадък.

Още от Новини и съобщения


От 27.09.2023 г. родителите имат възможност да подават документи за изплащане на компенсации през нов модул на ИСОДЗ, ПГУ и I-ви клас
От 27.09.2023 г. родителите имат възможност да подават документи за изплащане на компенсации през нов модул на ИСОДЗ, ПГУ и I-ви клас
СЛУЖИТЕЛИ НА НАГ СА ВРЪЧИЛИ СЪОБЩЕНИЕ ЗА КОНСТАТИВЕН АКТ ЗА НАРУШЕНИЯ НА СТРОИТЕЛЯ НА БЛОКА ДО БЛ. 18 В "ЗОНА Б-5"
Това е началото на производството по спиране на изпълнението и забрана достъпа до строежа.