Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

ПАМЕТНИК НА ЮРИСТИТЕ - СПАСИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ ЩЕ БЪДЕ ИЗГРАДЕН В РАЙОН "ВЪЗРАЖДАНЕ"

Публикувано на: 07.04.2023 г. | 16:38 ч.

Днес беше направена първа копка на паметник на юристите – спасители на българските евреи в градинкта на площад „Възраждане“, в близост до Еврейския културен дом.

Инициативата за изграждането на монумента е на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България,  по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи и се реализира със съдействието на историкът доц. д-р Румяна Маринова-Христиди.

Паметникът е израз на признателността на българския народ към усилията на юристите за спасяване на сънародниците им евреи, паметник в защита на вечните принципи на човечността и толерантността.

Министърът на културата Найден Тодоров, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, главният прокурор Иван Гешев, кметът на район "Възраждане" Савина Савова, директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов,  главният архитект на СО арх. Здравко Здравков и представители на еврейската общност в България присъстваха на водосвет.

Както традицията повелява в основата на паметника ще бъдат поставени 3 камъка и капсула с послание към поколенията.

През цялата 2023 г. отбелязва забележителния исторически акт на съпричастност, смелост и човечност, довел до спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война.

Това е пример за нас днес, когато сме толкова разединени, че една кауза може да обедини дори противници и зад нея да застанат обикновени граждани, политици, интелектуалци и не на последно място, юристи.

В онези мрачни времена, много юристи издигат своя глас в защита на евреите в България, като рискуват личната си и професионална реализация. Сред имената им изпъква това на заместник-председателя на 25-о Народно събрание Димитър Пешев, който губи поста си заради подписката, която организира в защита на евреите и под която слагат имената си 43-ма народни представители.

Специална подкрепа към инициативата на АПБ и КСБ е заявена от главния прокурор на Република България Иван Гешев и редица изтъкнати юристи и общественици: проф. Огнян Герджиков, проф. Борис Велчев, проф. Лазар Груев, проф. Даниел Вълчев, проф. Пламен Киров, президентът Георги Първанов, президентът Росен Плевнелиев, членове на Конституционния съд и на ВСС и др.

Автори на проекта са скулпторът Красимир Ангелов и арх. Станислав Константинов. Според идейния проект,  погледнат отгоре, паметникът  представлява Давидова звезда, през която преминава пътека, а във вътрешността ще има плочи с изписани имената на юристите-спасители на български, иврит и английски език.

Очаква се паметникът да бъде официално открит на тържествена церемония тази година между 17 септември - Деня на София, и Деня на будителите на 1 ноември.

Галерия
Още от Новини и съобщения


Информационна среща
Процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - eтап II“ по Националния План за възстановяване и устойчивост.
Обява - Старши експерт Бюджет
Обява - Старши експерт Бюджет