Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

Повод за гордост

Публикувано на: 30.01.2020 г. | 16:29 ч.

Един от талантливите жители на нашия район „Възраждане“ - младият диригент и композитор Милен Апостолов, заслужено е сред номинираните тази година за наградите „Икар“ 2020, които ще бъдат раздадени на 17 март т.г. - Международния ден на театъра. Номинацията му е излъчена от Гилдията на творците в кукленото изкуство в категория  „Постижение в кукленото изкуство“ за музиката в „Меко казано“ от Валери Петров, реж. Цвети Пеняшка, Държавен куклен театър – Стара Загора и „Хартиени истории“, реж. Димитър Стефанов, Театър „Корсар“. Това е втората номинация на Милен Апостолов за престижните театрални награди „Икар“. През 2019 г. той беше номиниран за театрална музика, написана за спектакъл на Пловдивския театър.   През 2015 година получава престижното признание в селекцията на Forbes Bulgaria 30 под 30 за най-влиятелни млади хора в сферата на културата и изкуството.

Милен Апостолов е завършил Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”, магистър по оперно-симфонично дирижиране, 2015 г. и същата година магистър по композиция. Впечатляващи са неговите многобройни изяви като диригент: сезон 2016/2017г. е щатен диригент във Варненска опера, корепетитор и заместник- диригент на хор “Бодра смяна” при Националния дворец на децата, дирижирал е Академичния симфоничен оркестър, Български камерен оркестър – Добрич,  камерни формации, където има възможността да работи с известни български инструментални солисти.  През 2017 г. създава камерния ансамбъл “Independent Chamber Orchestra”, с който работи до днес.

Написал е музиката за десетки филми, награждавани в едни от най-престижните филмови фестивали в света “Irene”, “Je t’aime papa”, “Powiędło”, “The Last Two Days”.  Има две номинации за най-добра филмова музика за късометражен в Los Angeles CineFest и St. Luis Film Festival през 2017г. С негова композиция участва във «Фестивал за съвременно клавино изкуство» Pianissimo Fest, 2015 г. Произведението му «Трио соната» е високо оценено на Конкурса по композиция в град Грац (Австрия) и се съхранява в Университетската библиотека.

Премиерата на първата му авторска творба е през 2012 г., а три години по-късно е премиерата на Първа симфония “Към Звездите”, последвана от авторската музика за многобройни творби: спектакъла «Снежната кралица» на Сатиричен театър, трейлъра на спектакъла «Танца Делхи» на Народния театър, детската опера “Огнивото” на Русенската опера, спектакъла  «Любовен договор», Театър 199, танцовия спектакъл ARTisT СФУМАТО, филма «Малки семейни неприятности, тейлъра към спектакъла «Щастливият Бекет» на Марий Росен, документалния филм за танца по БНТ «Свят», танцовия спектакъл «Еквилибриум», танцовия пърформанс Pieces, по случай откриването на Регионалния исторически музей на София, детския куклен спектакъл «Каша за душата, танцовия спектакъл «Покаяние» на СФУМАТО, композиция “Приказки отвъд небесата”, композиция «Варияции по теми от Моцарт» , проект «Небесен отряд“ с Театър «Възраждане», албум с детски песни за Издателство «Архимед», съвместен проект САМ И с Театър «Реплика», спектакъла “Наемателя”  на «Драматичен театър Пловдив», спектакъла “Сън в лятна нощ” на режисьора Димитър Стефанов, спектакъла “Боинг Боинг” в Драматично-куклен театър “Иван Радоев”- Плевен, «Луна с вкус на нар» на НАТФИЗ, аудио приказката «София и летящото креватче», артистична инсталация ”Инсталация в бяло” на Чешкия културен център, спектакъла «Самотни от далеч» на СФУМАТО и много други творби.

Пожелаваме успех на Милен Апостолов, защото е талантлив и забележителен млад човек, достоен за пример и заслужава тази награда.

Галерия
Още от Новини и съобщения


От 27.09.2023 г. родителите имат възможност да подават документи за изплащане на компенсации през нов модул на ИСОДЗ, ПГУ и I-ви клас
От 27.09.2023 г. родителите имат възможност да подават документи за изплащане на компенсации през нов модул на ИСОДЗ, ПГУ и I-ви клас
СЛУЖИТЕЛИ НА НАГ СА ВРЪЧИЛИ СЪОБЩЕНИЕ ЗА КОНСТАТИВЕН АКТ ЗА НАРУШЕНИЯ НА СТРОИТЕЛЯ НА БЛОКА ДО БЛ. 18 В "ЗОНА Б-5"
Това е началото на производството по спиране на изпълнението и забрана достъпа до строежа.