Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

ПРОЕКТ ПРЕДСТАВЯ ИСТОРИЧЕСКИТЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И НАСТОЯЩЕТО НА РАЙОН "ВЪЗРАЖДАНЕ"

Публикувано на: 20.06.2022 г. | 04:59 ч.

Проектът представя по атрактивен, достъпен и иновативен начин историческите, културните, архитектурните и религиозните забележителности на район „Възраждане“ чрез създаване на дигитална платформа и Web базирано мобилно приложение.

Създадената платформа и приложение са обозначени на карта. Обозначените обекти показват забележителностите на район „Възраждане“. Информацията може да бъде намирана през търсачки в интернет и в социалните мрежи.

Район „Възраждане” е централен столичен район, пъстър и многолик. Той съчетава историческия център на Стара София, „Зоната на толерантността”, новия бизнес център на столицата и жилищни квартали. Чрез платформата и приложението обектите се представят чрез снимки, текстови и видео материали.

Целта на проекта е и да представи района като атрактивна туристическа дестинация и да предложи своеобразни уроци по родолюбие и толерантност, които дават знания чрез преживяване в онлайн пространството и провокират желание да бъдат видяни „на живо”.

Партньорите от 18 СУ „Уилям Гладстон“  и  134 СУ „Димчо Дебелянов“ събраха и обработиха  информация за историята на своите училища и съвременното им развитие и участваха във видео представянето. Учениците от двете училища работиха под ръководството на определените от директорите ръководители - Георги Станев, преподавател по история  в 18 СУ „Уилям Гладстон“   и Десислава Георгиева, преподавател по история в 134 СУ „Димчо Дебелянов“.

Проектът беше представен в Залата на администрацията на район „Възраждане“ на 31 май 2022 г.  на бул. „Александър Стамболийски“ 62. Събитието се излъчваше онлайн. За представянето беше изработена видео покана за събитието.

Идеята на проекта дава възможност да обхване и други райони, да се надгради и развие и затова след обсъждане, екипът на проекта избра името на домейна http://mysofia.eu , което отразява отношението към столицата ни и европейския път на развитието й.

Проектът „Възраждане" – уроци по родолюбие, история, толерантност и съвременност" се реализира от фондация „Етнопалитра“ в партньорство с район „Възраждане“, 18 СУ „Уилям Гладстон“ и 134 СУ „Димчо Дебелянов“, финансиран от Програма „Европа“ 2021 на Столична община.

Галерия
Още от Новини и съобщения