Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

В РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“ ЩЕ СЕ ИЗГРАДИ УНИКАЛЕН ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР „ШАЛОМ“

Публикувано на: 27.01.2023 г. | 00:22 ч.

След 2 години неуморна работа и активно партньорство между Столична община, район „Възраждане“ и ОЕБ „Шалом“ проектът за образователен комплекс, който предстои да се изгради в район "Възраждане", е готов и беше представен.

Специални гости на събитието бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, Ариел Цванг, изпълнителен директор на най-голямата еврейска хуманитарна организация в света, the American Jewish Joint Distribution Committee, Дончо Барбалов, заместник-кмет на Столична община, Савина Савова, кмет на район „Възраждане“ и заместник-кметът на района арх. Николай Диков, представители на международни и български еврейски организации.   

Проектът е поредното потвърждение, че нашата столица е символ на мъдрост и толерантност, а заветът на нашите предци е да живеем заедно в разбирателство и уважение.  

Образователният комплекс ще бъде построен на терен от 8 дка, отреден за училище между бул. „Димитър Петков“, ул. „Безименна“ и ул. „Цар Симеон“, известен сред жителите на столицата като Цветната борса. Освен, че проектът е уникален, изграждането на образователния комплекс ще промени положително качеството и начина на живот на хората от квартала.  

Савина Савова благодари на проф. д-р Алек Оскар, председател на ОЕБ „Шалом“ и Юлия Дандолова, изпълнителен директор на ОЕБ „Шалом“ за ползотворното партньорството.

„Знам и вярвам, че мечтите могат да се сбъдват, когато се стараем всеки ден, когато се трудим неуморно и не се отказваме, когато вярваме в себе си и в екипа си и когато имаме надеждни партньори“, сподели Савина Савова и допълни, че реализацията на проекта за образователен комплекс ще промени района, в който Цветната борса създаваше много безпокойства на хората от квартала.

В образователния комплекс ще има детска градина, училище и културен център. Архитектурата и дизайна са вдъхновени от сефарадските традиции, чиито образец е Централната софийска синагога – най-голямата сефарадска синагога на Балканския полуостров и трета по големина в Европа.

Не случайно, сърцето на комплекса, е библиотеката. Най-голямата ценност за еврейската общност е знанието, което ги е съхранило в годините на трудности и гонения. За това и библиотеката е проектирана като притегателен център за всички, с възможност посетителите да се подкрепят с топла напитка и интересна книга в ръка.

Предвидени са пространства за различни занимания, дискусии, отдих, игри и забавления, приятелски разговори, а също и възможност всеки да покаже кулинарните си умения в кухненския кът, съобразен с всички възрасти – „От бебе до баба!“

Образователният комплекс е първото еврейско училище, което ще бъде построено  в България след 1959 година, когато са закрити съществуващите еврейски училища.

Всяка събота комплексът ще бъде отворен за всички малки и големи, който желаят да го посетят.   

Галерия
Още от Новини и съобщения