Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

„ВЪЗРАЖДАНЕ“ СПАСЯВА КЕСТЕНИТЕ СИ - ЕДИН ОТ СИМВОЛИТЕ НА СОФИЯ

Публикувано на: 30.04.2021 г. | 05:14 ч.

Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова се включи в началото на кампания за спасяване на кестеновите дървета, един от символите на София.  След направен мониторинг на състоянието на кестенови насаждения, разположени по част от уличната мрежа на район „Възраждане“, стартира пилотен проект за спасяване и подобряване на жизнеността на кестеновите насаждения в района чрез продукти за био защита срещу кестеновия  листоминиращ молец. Пилотният проект стартира на ул. „Одрин“ и бул. „Инж. Иван Иванов“,  където  основно са кестенови насаждения на район „Възраждане“. Там са поставени и първите феромонни капани.

В първите години след Освобождението и провъзгласяването на София за столица на Княжество България започват редица проекти за градоустройството на новия град, включително и създаването на паркове и градини. С развитието на зелената система на столицата, Aesculus hippocastanum - Обикновеният конски кестен е един от основните дървесни видове, използвани за улично озеленяване. Така кестеновите дървета се превръщат в един от символите на нашия град.

Причини за влошаването на състоянието на кестеновите насаждания са влиянието на градската среда,  засушаването и Листоминиращия молец – Cameraria ohridella.  Характерно за биологията на този вредител е, че след презимуването на какавидите следва имагиниране - процес, в който кавидата се превръща във възрастно насекомо, което започва да снася яйца по листата на кестеновите дървета. Новоизлюпените гъсенички проникват в паренхимните тъкани под горния епидермис, развиват се петна  и покафеняване на листата, а при висока численост започва постепенно изсъхване и окапване на листата и може да доведе до постепенно изсъхване на дървото.

Галерия
Още от Новини и съобщения