Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

АМФИТЕАТЪРЪТ В ПАРК “ВЪЗРАЖДАНЕ” СЕ ОБНОВЯВА И ЩЕ БЪДЕ СПОДЕЛЕНО ЗЕЛЕНО И ОХЛАДЕНО ПРОСТРАНСТВО

Публикувано на: 07.08.2023 г. | 16:18 ч.

Започна  обновяването на амфитеатъра  в парк “Възраждане” - пилотен иновативен проект на Столична община за адаптиране на градската среда към климатичните промени и създаване на споделено зелено и охладено пространство, което да привлича посетители в горещите летни дни.

Район „Възраждане“ се включи в проекта от самото начало, от първите обсъждания през 2022 г., с екипа на Столична община и водещия партньор по проекта - Националния доверителен екофонд, представихме идеите си и сме удовлетворени от резултата – първият проект от Програмата в България стартира в нашия район.

Проектът беше представен от кмета на София Йорданка Фандъкова на официална церемония в парк „Възраждане“.  

„Местата на амфитеатъра са разположени на слънчевите лъчи и няма как да се използват целодневно. Затова по линия на Норвежкия механизъм с водещ партньор Националния доверителен екофонд и партньори още седем други общини, Столичната община е първата, която открива този свой иновативен проект“, отбеляза кмета Фандъкова и подчерта, че това са малки, иновативни проекти, които трябва да се мултиплицират, тъй като климатичните промени и екстремно високите температури са факт.

Предвижда се в амфитеатъра да бъдат поставени перголи, ще се направи естествена сянка чрез допълнително озеленяване посредством поддържане на катерлива и богата растителност,  устойчива на топлина и суша. За разхлаждане ще се изградят системи за оросяване (мъглообразуватели)  и алпинеум с подходяща климатично устойчива растителност. Съществуващата настилка ще се подмени със светла настилка от естествени материали с нисък термичен капацитет. Ще се инсталират подвижен екран и мултимедия.

Ползите, които се очакват от реализацията на проекта, са намаляване на температурата и общо понижение на интензитета на градския топлинен остров, повишаване на влажността на въздуха и защита от ултравиолетова радиация.

Очаква се през есента проектът да е завършен, да се засади растителността, за да може следващото лято да се види ефектът от озеленяването  и да се усети хладината от оросителната система и новите растения.  

Йорданка Фандъкова припомним какво беше мястото, на което изградихме парк "Възраждане". Благодарение на спечелените съдебни дела за земята, СО си връщаше терен по терен и днес върху запазените над 100 дка имаме този изцяло нов парк.

С реализацията на проекта за амфитеатъра, паркът ще бъде не само привлекателно място, но  ще има и иновативен културно-образователен център на открито.

На официалното събитие присъстваха: кметът на София Йорданка Фандъкова,  заместник-кметът по екология Десислава Билева, кметът на район „Възраждане“ Савина Савова, изпълнителният директор на Националния доверителен екофонд Ирена Пенчева, изпълнителният директор на „Софийски имоти“ ЕАД Димитър Шивачев, журналисти и експерти.

„В световен мащаб климатичните промени вече са факт и нашият екип активно работи по прилагане на мерки, с които да се адаптираме към ефекта от тези климатични явления и да допринасяме за смекчаването им“, каза заместник-кметът Десислава Билева по време на събитието и поясни, че Столична община е приела специален план за устойчива енергия и климат до 2030 година и този проект дефинира една от мерките, които трябва да се реализират – да се приложи иновативен подход и решения за смекчаване и адаптация към климата.

Проектът, който се реализира в район „Възраждане“ е част от Предефиниран проект №3 „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“ по програма „Опазване на околната среда и климатични промени”, финансирана  чрез Финансовия механизъм на ЕИП (2014 – 2021).

Галерия
Още от Новини и съобщения