Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

„БАБА МАРТА БЪРЗАЛА, МАРТЕНИЦИ ВЪРЗАЛА“ В РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“

Публикувано на: 28.02.2021 г. | 18:54 ч.

По традиция район "Възраждане" съвместно с МКБППМН отбелязват 1 март с деца от района и деца в риск с празник под надслов "Баба Марта бързала, мартеници вързала". Децата се запознават с традицията и символите на празника, саморъчно изработват мартенички, които се закичват на Дървото на Баба Марта пред районната администрация на бул. "Александър Стамболийски" 62.

Тази година, по инициатива на кмета на район „Възраждане“ Савина Савова, традициите и празничната обредност на този ден се представят за децата и техните родители, както и за всички жители и приятели на район „Възраждане“ с видеоматериал, реализиран със съдействието на Националния исторически музей. От етнографа Кристин Милева ще научите какво са правели жените рано сутрин на празника, символиката на празника и цветовете, легенди за появата на мартениците, кой изработва мартениците, кога се свалят и къде се закичват, като и как се е гадаело за предстоящата селскостопанска година.

Специални поздрави са подготвили малките таланти от Детска вокална група „Сладки пуканки“ от Националния дворец на децата, с ръководител Светлана Струнджева и изящните балерини от „Балет Ева“ от НЧ „Г. С. Раковски-1925“  с художествен ръководител Евелина Желева.

Видеоматериалите  ще бъдат качен в комуникационните канали на район "Възраждане" и от училищата в района.

Дървото на Баба Марта вече е украсено пред сградата на администрацията на район „Възраждане“.

Проектът се реализира от район „Възраждане“-СО, МКБППМН, в партньорство с фондация „Етнопалитра“ и финансовата подкрепа на Столична община – „Събития на столичните райони – Календар на културните събития на СО за 2021г.“  

Може да гледате видеото тук:

https://youtu.be/mO2Q37A4gHU

Още от Новини и съобщения


Информационна среща
Процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - eтап II“ по Националния План за възстановяване и устойчивост.
Обява - Старши експерт Бюджет
Обява - Старши експерт Бюджет