Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

„ДА ДАРИШ ЖИВОТ“ С ЧАСТИЦА ОТ ТЕБ

Публикувано на: 11.10.2020 г. | 02:35 ч.

В навечерието на Европейския ден на донорството - 10 октомври, в столичния район „Възраждане“ беше открит стенопис с посланието „Частица от теб може да е нов живот за друг“.

На събитието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на столичния район „Възраждане“ Савина Савова, проф. Емил Паскалев, председател на Българското дружество по нефрология, д-р Стамен Банковски - генерален директор на „Астелас“, Деляна Ангелова от фондация Visionary.

Творбата е  създадена върху 108 кв. метра с височина 12 метра на калкана на жилищна сграда на кръстовището на улиците „Цар Симеон“ и „Опълченска“ от артиста Йоан JahOne и е в рамките на информационната кампания в подкрепа на донорството „Да дариш живот“, която се организира за втора поредна година от „Астелас България“, Българското дружество по нефрология (БДН), в партньорство с Нов български университет (НБУ).

„Със средствата на изкуството, поставено в градска среда посланието и каузата на донорството ще достигне до много хора“, каза  при откриването на стенописа кметът на София Йорданка Фандъкова и поздрави автора му Йоан и организаторите на кампанията. „Хората трябва да знаят, че могат да допринесат не само за спасяването на човешки живот, но и за повишаване на качеството на живот на пациентите, защото лекарите успяват да ги върнат към нормалния им начин на живот“, посочи Фандъкова и допълни: „Поздравявам всички лекари и медицински сестри , които работят и оставят школи, за да може да се развива трансплантацията в България“.  Тя припомни, че Столичната община финансира Програма за семейства и двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки.  Преди 4 години беше родено първото дете, а до момента с помощта на финансирани от Столична община процедури вече са родени 21 софиянчета - 14 момчета и 7 момиченца.

Целта на кампанията „Да дариш живот“ е да повиши информираността на обществото по отношение на трансплантациите и да насочи вниманието към ползите от донорството и осъществяването му в България. Според статистиката страната ни се нарежда на последно място сред европейските страни по брой донори.

Генералният директор на „Астелас“ за България, Румъния и Унгария д-р Стамен Банковски,  припомни, че „Всеки донор може да спаси до 8 човешки живота и да подобри или спаси до 100 човешки живота при тъканна или клетъчна трансплантация. Данните показват, че за миналата година листата на чакащите за трансплантация на орган в Европа е била от 150 000 души. Всяка година в Европа се правят 41 000 трансплантации и в същото време се добавят в листата на чакащите нови 48 000 пациенти“. Д-р Банковски поясни, че „На всеки час се добавят по 6 нови пациенти, които имат нужда от трансплантация и животът им зависи от това. Статистиката ясно показва, че в европейски мащаб има сериозен недостиг на органно донорство, така че да може да се помогне на всички пациенти в нужда“.

По данни от регистъра на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ към 2 октомври т.г. нуждаещите се от трансплантация българи са 1145.  Тази година са направени общо девет трансплантации – 2 бъбречни, една сърдечна и шест чернодробни.

„Ясно е, че има огромен недостиг на дарени органи за трансплантиране, които биха могли да помогнат на пациентите в нужда. Затова  кампанията „Да дариш живот“ е изключително важна, с която искаме да популяризираме донорството и да накараме повече хора да се замислят над това“, каза д-р Стамен Банковски и допълни относно стенописа: „Това е нашият допълнителен принос, за да живеем в по-красива среда и в същото време да имаме едно силно послание към хората, свързано с благородното органно донорство.“

Галерия
Още от Новини и съобщения


От 27.09.2023 г. родителите имат възможност да подават документи за изплащане на компенсации през нов модул на ИСОДЗ, ПГУ и I-ви клас
От 27.09.2023 г. родителите имат възможност да подават документи за изплащане на компенсации през нов модул на ИСОДЗ, ПГУ и I-ви клас
СЛУЖИТЕЛИ НА НАГ СА ВРЪЧИЛИ СЪОБЩЕНИЕ ЗА КОНСТАТИВЕН АКТ ЗА НАРУШЕНИЯ НА СТРОИТЕЛЯ НА БЛОКА ДО БЛ. 18 В "ЗОНА Б-5"
Това е началото на производството по спиране на изпълнението и забрана достъпа до строежа.