Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

ДИСТАНЦИОННОТО ОБУЧЕНИЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ПОНЕ ДО 13 АПРИЛ СПОРЕД МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА КИРИЛ ВЪЛЧЕВ

Публикувано на: 26.03.2020 г. | 16:33 ч.

„Силно вероятно е дистанционното обучение на учениците да продължи поне до 13-ти април“. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в студиото на „Здравей, България“.

Според него е било  предизвикателство старта на дистанционното обучение, както и компенсирането на изоставането поради грипните ваканции. Министър Вълчев определя случилото се като приятна изненада. За много голяма част от учениците в страната дистанционното обучение започна ефективно. Търсят се възможности за подобряване на ефективността му.
Министър Вълчев зави категорично, че няма да има нулева учебна година. Дистанционното обучение ще бъде приравнено на присъствено обучение. Работните дни на учителите също ще бъдат приравнени като такива.

Министърът на образованието  предполага, че  дигиталното обучение ще продължи до 13-ти или 20-ти април, което може да не наложи промяна на изпитите и матурите. В случай, че продължи и след това,  е възможно отлагането им.

Според Вълчев ситуацията е най-трудна за учениците в 12-ти клас, тъй като на тях им предстои кандидатстване във висши учебни заведения. В момента МОН обменя информация с министрите на образованието на другите страни. Засега всички са предпазливи с такова решение, тъй като това изисква и съгласуване с висшите училища. Възможно е да се наложи те  също да отложат приема.

До 90% от децата използват дистанционното обучение. Малка част са тези, които нямат достъп до интернет или компютри, според статистиката на МОН.

Министър Вълчев констатира, че особено след 4 клас, на места липсва добра координация, защото много учители в рамките на един ден възлагат много неща. В обособените ромски квартали често нямат компютри, но имат телефони. За тези ученици се планира да има допълнително обучение през почивните дни и лятото. Ромските ученици и родителите им се посещават и от медиаторите, които им носят по домовете материали, по които да учат.

Галерия
Още от Новини и съобщения


СТАРТИРА НОВ ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОЕКТ В РАЙОН "ВЪЗРАЖДАНЕ"
Направиха първа копка на комплекс "Софи-център" - съвременни жилища и обекти с обществено-обслужващи функции.
СТАРТИРА ПРОГРАМА "ВАКАНЦИЯ" НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА
От 21 до 30 юни 2021 г. деца и младежи от 6 г. до 29 г. безплатно могат за ползват над 30 спортни обекта, центрове за изкуства, музеи и др.  
Стартира Проект BG05M9OP001-6.002-0020-C01 “Патронажна гарижа + в община Столична”
СО район „Възраждане“ е второстепенен достявчик на услугата, с определен индикативен брой ползватели – 91.