Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

ПАРК „ВЪЗРАЖДАНЕ“ Е ОТКРИТ

Публикувано на: 18.04.2016 г. | 09:31 ч.

 

Министър-председателят Бойко Борисов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, кметът на район „Възраждане“ Савина Савова, председателят на СОС Елен Герджиков, много общински съветници и гости присъстваха на откриването на парк „Възраждане“.

„Паркът "Възраждане" е първият построен парк в столицата от 30 години насам“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на парка "След десетилетия застой и разруха, след опити за кражба на част от тези терени и на застрояване на зелени площи успяхме да защитим на първо място общинската собственост и на второ място да построим първия от 30 години насам парк в нашата столица", заяви Фандъкова. Кметът определи откриването на парка като голям празник, както за Района, така и за цяла София. "Този проект е изключително показателен за нашата политика", отбеляза Йорданка Фандъкова. Тя направи кратка ретроспекция на събитията, довели до днешния празничен ден - идеята за изграждане на парка възниква още с изграждането на жилищата в квартал "Зона Б-5". "Историята показва, че сме осъществили мечтата на хората, които живеят тук, от над 40 години", каза столичния кмет.

„Въпреки огромната съпротива, мисля че това е голяма придобивка за целия квартал“, каза премиерът Бойко Борисов, по време на откриването на парк „Възраждане” в столичния квартал „Зона Б-5”. „Преди години Йорданка Фандъкова беше заместник-кмет и твърдо бяхме решили да не позволим да го откраднат и го спасихме”, отбеляза Борисов. „Преди 10 години, когато говорехме как трябва да изглежда София, така си я представяхме", подчерта министър-председателят.

В приветствието си кметът на район „Възраждане“ Савина Савова сподели с присъстващите: „Радвам се, че днес имаме възможност да открием един дългоочакван обект не само за район „Възраждане“, но и за всички софиянци. Бих искала да благодаря на Столична община и лично на кмета на София – г-жа Фандъкова, на СОС, на „Софийски имоти“, на строителя – фирма „Калистратов“ и на всички общински съветници за това, че направиха възможно една мечта на софиянци да стане реална, от едно запустяло място се създаде този прекрасен парк – едно ново „зелено“ пространство в сърцето на столицата.“ Савина Савова припомни: „През 2015 г. беше открит многофункционалния спортен комплекс „Спортна София „Зона Б-5“ и заедно с парк „Възраждане“ столичани и гостите на София ще имат възможност за спорт и отдих. Бих искала да уверя всички присъстващи, че като част от екипа на кмета на София г-жа Фандъкова, полагаме усилия да направим нашата столица и нашия Район уютно място за живеене: през 2012-2013 г. беше ремонтиран пазара „Димитър Петков“, през 2014 г. завърши реконструкцията и модернизацията на Женския пазар. Чрез тези реконструкции създадохме нови търговски пространства, отговарящи на съвременните изисквания. Само през изминалата 2015 година бяха ремонтирани и изградени 6 детски площадки, един фитнес на открито, бяха ремонтирани и две спортни площадки в междублоковите пространства. Бих искала да Ви уверя, че и занапред аз и екипа ми ще се грижим за район „Възраждане“ като добри стопани“ каза Савина Савова.

Всички гости на официалната церемония с удоволствие разгледаха  изпълнения вече с посетители парк.  А най-нетърпеливите малчугани бяха очаровани от  интерактивния фонтан и детската площадка.

Парк „Възраждане“ е разположен на територия от 52 декара в жк “Зона Б-5“ в район „Възраждане“ между бул. „Ген. Скобелев“, ул. „ Партений Нишавски“ и ул. ”Камен Андреев”. Има около 30 хил. кв. м зелени площи и 9 000 кв. м открити пространства. Засадени са 600 нови дървета, както и над 1000 широколистни храсти и 600 цветя. Оформени са детска площадка, амфитеатър, интерактивна водна площ – сух фонтан, два паркинга със 150 паркоместа.  Паркът е в непосредствена близост до откритият през 2015 г. мултифункционален спортен комплекс „Спортна София „Зона Б-5“ и дава възможност отдих и спорт на  столичани и гостите на София.

Галерия
Още от Новини и съобщения