Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“ ОБУЧАВА УЧЕНИЦИТЕ ЗА ОТГОВОРНО ПОВЕДЕНИЕ ЗА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ

Публикувано на: 17.02.2021 г. | 14:47 ч.

По традиция, през февруари се провежда Международният ден за безопасен интернет. Отбелязването на този ден в район „Възраждане“ е по инициатива на кмета на района Савина Савова и е част Плана на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни на район „Възраждане“-СО за 2021г. „Информираност и отговорност  - това е начина да защитим и предпазим нашите деца от рисковете и опасностите в дигиталния свят. Затова е важно децата и младите хора да знаят и спазват правилата за безопасна комуникация “, споделя Савина Савова и подчертава, че това е един от приоритетите на МКБППМН на район „Възраждане“.

Иновативен и атрактивен урок, посветен на безопасността на децата в дигиталния свят, беше проведен с учениците от 4 клас на 67 ОУ „Васил Друмев“ от психолога на училището Николай Коев. Децата проявиха огромен интерес към проблематиката и показаха завидни познания. Въпросът за безопасния интернет, особено за децата и младите хора, е особено актуален сега, когато учениците прекарват много време обучавайки се дистанционно.  

Целта на Международния ден за безопасен интернет  е да се повиши информираността на обществото за онлайн технологиите и да се насърчи по-безопасното и по-отговорно използване на интернет пространството, особено сред младите хора. Провеждането на Международния ден за безопасен интернет започва през 2004 г. по инициатива на Европейската комисия. Всяка година в кампанията се включват организации от близо 170 страни. Мотото на деня за 2021 г. е "Да се обединим за един по-добър интернет".

Правени са многобройни социологически проучвания, а резултатите са тревожни. Ирландската неправителствена организация Cyber Safe Ireland разгласи тревожни данни от изследване, обхванало 3764 деца на възраст между 8 и 12 години. Изследователите откриват, че 65% от децата имат профили в социални мрежи и приложения за чат, въпреки че те не позволяват регистрация на тази възраст. След промени в българския Закон за защита на личните данни за България пък минималната възраст за регистрация за онлайн услуга без изрично родителско съгласие е 14 години. Почти 30% имат приятели или последователи в социалните мрежи, които не познават. Също толкова - 31%  са играли на компютърни игри с непознати за тях потребители. От тях 61% признават, че са провеждали и онлайн разговори с непознати играчи. На въпрос дали са попадали на онлайн съдържание, което по някакъв начин ги е притеснило, около една трета са отговорили положително, а 12% са казали, че не са сигурни. От тези, които са попадали на неподходящо съдържание, 57 на сто казват, че са споделили в родители или друг доверен възрастен, но 20% не са казали на никого.

Галерия
Още от Новини и съобщения


Информационна среща
Процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - eтап II“ по Националния План за възстановяване и устойчивост.
Обява - Старши експерт Бюджет
Обява - Старши експерт Бюджет