Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

„СЪЛЗА НА ПЕТОЛИНИЕТО“ – ИСТОРИЯ ЗА МЕЧТИТЕ, ОПАСНОСТИТЕ, ЖЕРТВИТЕ И ВЕРНИТЕ РЕШЕНИЯТА

Публикувано на: 17.10.2022 г. | 13:47 ч.

В навечерието на Международния ден за борба с трафика на хора – 18 октомври, МКБППМН на район „Възраждане“ организира представление на Арт студио „Камбана“ за учениците от 9 клас в 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“. Спектакълът „Сълза на петолинието“ представя историята на 16 годишно момиче, което мечтае да стане певица, но не получава подкрепа от родителите си. Без знанието на родителите си, отива в караоке клуб, където се запознава с “импресарио”, който е чул нейното изпълнение и обещава да превърне мечтата й в реалност. Подведена от бляскавите възможности, които той й предлага, тя лесно се превръща в жертва на трафик.

Форум театърът е театрална форма, в която проблемът се показва и публиката предлага решение на конкретни казуси. Представлението се преиграва, а зрител, провокиран от действието, споделя своето решение, влиза в ролята на някой от героите и променя поведението му по начин, който да промени в позитивна посока действието. Спектакълът предостави на учениците невероятния шанс да изпробват в безопасна среда различни модели на поведение в житейска ситуация, свързана с трафика на хора.

Предложенията на учениците за промяна на театралния сценарий бяха свързани с осъзнаването на важността за доверието между децата и родителите,  споделяне с тях и приятелите, да не се доверяват, да не предоставят никога личната си карта и телефона на непознати хора, да се пазят и грижат за приятелите си.

Секретарят на МКБППМН Цветанка Петкова обясни, защо се отбелязва   Международния ден за борба с трафика на хора. Трафикът на хора е организирана криминална дейност, чиято цел е висока печалба чрез сексуална и трудова експлоатация на хора. Той е част от международната организирана престъпна дейност.  За по-голямата част от обществото този проблем звучи нереален или далечен от тях, но истината е, че това е една от големите опасности за младите хора. Трафикът на хора е съвременната форма на робство и една от най-сериозните форми на потъпкване на основните човешки права!

Галерия




Още от Новини и съобщения


От 27.09.2023 г. родителите имат възможност да подават документи за изплащане на компенсации през нов модул на ИСОДЗ, ПГУ и I-ви клас
От 27.09.2023 г. родителите имат възможност да подават документи за изплащане на компенсации през нов модул на ИСОДЗ, ПГУ и I-ви клас
СЛУЖИТЕЛИ НА НАГ СА ВРЪЧИЛИ СЪОБЩЕНИЕ ЗА КОНСТАТИВЕН АКТ ЗА НАРУШЕНИЯ НА СТРОИТЕЛЯ НА БЛОКА ДО БЛ. 18 В "ЗОНА Б-5"
Това е началото на производството по спиране на изпълнението и забрана достъпа до строежа.